De Olympische Winterspelen van 2022 in Peking zijn het ultieme doel voor elke schaatsende topsporter. Ook voor Melissa Wijfje uit Korteraar. Je wilt er gewoon bij zijn. Schaatsster Melissa ging dan ook vol voor deze Spelen waarin ze hoopte te debuteren. 

De voorbereidingen waren niet ideaal. Op het NK van twee maanden geleden vielen de resultaten tegen en een groot aantal wereldbekerwedstrijden heeft ze moeten missen. Maar ze was wel aanwezig in Salt Lake City met zilver op de ploegenachtervolging als resultaat. Na deze wedstrijd werkte zij toe naar het Olympisch Kwalificatietoernooi. Vol vertrouwen.

Top 10

Op haar afstanden 3000 (4:01,87 – 6de) en 5000 meter (7:07.30 – 7de) deed zij het zeker niet slecht en schaatste zich binnen de top tien. Maar dat was niet genoeg voor plaatsing. Op 1500 meter (1:54.01 – 4de) verliep haar race perfect. Het was voor Melissa de snelste tijd ooit in Thialf. De spanning liep hoog op toen bleek dat er slechts weinigen waren die over deze tijd heen gingen. Een derde plek werd steeds meer mogelijk. Maar toen gooide haar collega van team Zaanlander roet in het eten. Marijke Groenewoud reed in een tijd van 1:53.99 twee honderdste sneller. Melissa’s droom viel in duigen. Geen deelname aan de Spelen, Melissa was hevig teleurgesteld.

Reserves

Er was echter nog een kans om toch mee te gaan. Vier schaatsers mogen namelijk als reserve mee naar de Spelen. Afgelopen zondag kwam het verlossende bericht. Melissa werd uitgenodigd. Ze vertrekt eind januari naar Peking als reserve voor wie onverhoopt niet kan deelnemen door eventuele omstandigheden zoals COVID of een blessure. Waar nodig kan zij ingezet worden op de 1500/3000 meter, massastart of ploegenachtervolging