Regels carbid schieten in gemeente Nieuwkoop aangescherpt

regels carbid schieten gemeente nieuwkoop

Carbid schieten wordt vaak gedaan met oude melkbussen. © Pixabay

Er wordt er een nieuwe wijziging doorgevoerd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV): carbid schieten binnen de bebouwde kom mag niet meer. De wijziging voor de regelgeving omtrent carbid schieten in de gemeente werd afgelopen donderdagavond besproken en vastgesteld tijdens de meningsvormende raad. 

In de wijziging komt onder andere naar voren dat er geen carbid meer geschoten mag worden binnen de bebouwde kom. Daarnaast mag het afschieten buiten de bebouwde kom alleen plaatsvinden als dit minimaal 500 meter van een zogeheten Natura 2000 gebied is én anderen geen last ervaren.

Nick Draper stelde namens het CDA twee kritische vragen. Zo vroeg hij zich af of carbid schieten op de Hogedijk op het Zuideinde – buiten de bebouwde kom – niet in strijd is met de minimale afstand van 500 meter van het beschermde natuurgebied.

Lees ook: College van B&W stelt wijzigingen voor in Algemene Plaatselijke Verordening

“Ik wil het graag geregeld hebben, omdat als daar wat gebeurd dat daar randvoorwaarden vanuit de APV inzitten”, luidde het antwoord van portefeuillehouder burgemeester Buijserd. Er zouden geen problemen geweest zijn binnen de gemeente. Wel zou carbid schieten binnen de bebouwde kom gevaar op kunnen leveren, meldt Buijserd.

Een andere verscherping op regelgeving omtrent carbid schieten is een maximum voor de inhoud van melkkannen, die vaak gebruikt worden voor het schieten van carbid. Toen Elias van Belzen van SGP-Christen Unie Nieuwkoop hiernaar vroeg bleek hier nog wat onduidelijkheid over te zijn.

In de APV zijn meerdere wijzigingen doorgevoerd. Zo is het oplaten van ballonnen vanaf januari 2020 ook niet meer toegestaan.

 


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?