Foto: Opgelaten ballonnen, ter illustratie. © Pixabay

Het oplaten van ballonnen is vanaf 1 januari 2020 niet meer toegestaan in de gemeente Nieuwkoop. Gisterenavond werd het onderwerp besproken tijdens de meningsvormende raad. Vogels zouden kunnen stikken in het rondslingerende materiaal en het zou jaren duren voor de ballonnen in de natuur afgebroken worden.

Over de wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening voor het verbieden van het oplaten van ballonnen in de gemeente was weinig tegenspraak van politiek Nieuwkoop. Nick Draper van het CDA zag echter niets in het verbod: “Ballonnen worden niet van plastic gemaakt, maar van afbreekbaar materiaal latex. Binnen een dag worden ze al afbreekbaar, dus we zien geen enkele reden om een verbod voor oplaten van ballonnen in te voeren”, aldus Draper.

Lees ook: College van B&W stelt wijzigingen voor in Algemene Plaatselijke Verordening

De portefeuillehouder – burgemeester Frans Buijserd – adviseerde Draper om ‘gewoon eens te googlen op afbreekbare ballonnen’. Volgens Buijserd zwerven de ballonnen nog jaren rond in de natuur en kunnen vogels stikken in het materiaal.

D66
Eind september stelden Jop van der Pijl en Annette Pietsersen namens D66 Nieuwkoop vragen aan het college van B en W over het ballonnenbeleid in de gemeente. Op de vraag of het verboden was antwoordde het college dat de gemeente vanaf 2015 een actief ontmoedigingsbeleid voert voor het oplaten van helium gevulde ballonnen. Ondanks dat er geen sprake was van een verbod, kon de gemeente het oplaten van ballonnen wel weigeren op basis van andere reeds bestaande regels.