Kitty de Jong (l) en haar moeder Ria. ©Aangeleverd

Vorig jaar fietsten dochter Kitty en moeder Ria de Jong (en hond Jari) de Zuiderzeeroute.  Het doel van de inwoners van Noorden; geld ophalen voor het Kiota Kinderhuis in Kenia. Dit jaar heeft het tweetal tot doel, het fietsen van de Elfstedentocht. Daarmee willen moeder en dochter geld ophalen voor ‘Kiota Dream’.

Twee verzopen katjes en één verzopen hond kwamen op 9 september 2020 in de striemende regen aan bij de veerboot van Stavoren naar Enkhuizen: Friese stabij Jari, moeder Ria en Kitty de Jong. Moe maar voldaan na vijf dagen op de fiets (en in het aanhangwagentje) voor de actie ‘Walk with Kumbatio’. Diverse kranten plaatsten berichten over de avonturen van de dames en Jari tijdens het fietsen van de Zuiderzeeroute. “Dankzij de steun van vele gulle donateurs uit Nieuwkoop en omgeving slaagden we erin 3000 euro op te halen voor het Kiota Kinderhuis in Kenia van mijn goede vriendin Yvette Boltze”, aldus Kitty  de Jong.

Kiota Kinderhuis
Simon en huisvader Wilson.

In het Kiota Kinderhuis vinden twintig kinderen een thuis en een kans om zo optimaal mogelijk toe te werken naar zelfredzaamheid. “Kinderen als mijn eigen pleegzoon Simon. Na het overlijden van zijn moeder woonde hij tijdelijk bij zijn oma. Zijn vader was niet in beeld. Omdat oma niet de middelen had om Simon groot te brengen, verhuisde hij samen met zijn 2 jaar oudere broer Bosco naar Yvettes ‘Kiota’, wat ‘nest’ betekent in Swahili. Nu ruim 9 jaar later is mijn Afrikaanse zoon opgegroeid van een angstig en stil jongetje naar een grote kerel van 16, die steeds beter voor zichzelf kan opkomen en vertrouwen heeft in zijn toekomst. Dankzij een re-integratieprogramma, de hulp van de sociaal werker en mijn maandelijkse financiële steun woont hij sinds vorig jaar weer bij zijn familie. Binnenkort zal hij de stap maken naar een beroepsopleiding. Vast staat dat hij niet achter Bosco aan gaat, die woont en studeert inmiddels op de universiteit van Nairobi. Simon is liever met zijn handen bezig, wie weet wordt hij automonteur of  timmerman. Hoe mooi zou het zijn als hij kan helpen bij het bouwen van nieuwe Kiota huisjes?”

Stichting Kumbatio
Vorig jaar bestond Stichting Kumbatio tien jaar. Veertig sportievelingen deden toen mee aan de sponsoractie die om deze reden werd georganiseerd. Nu een jaar later is het tijd voor een nieuwe sponsoractie: Walk with Kumbatio editie 2. “Met mijn moeder en Jari zal ik van 6 tot 11 september de Friese Elfstedentocht fietsEN. Deze keer willen we Yvette en de kinderen helpen hun Kiota Dream te verwezenlijken. Die droom is om op een aangekocht terrein bij het dorpje Thika drie gezinshuisjes te bouwen waarin acht kinderen, een huismoeder, en eventueel huisvader, kunnen wonen. De kinderen verblijven nu nog met alle huismoeders en vrijwilligers in een groot gehuurd huis. De angst bestaat dat de eigenaar dit huis terug wil, iets wat in Kenia zomaar kan gebeuren. Daarom is het belangrijk een echt eigen en veilige basis te creëren. Veel kinderen kampen met trauma’s en psychische problemen. Persoonlijke aandacht, de mogelijkheid om familie te ontvangen en ongestoord een gesprek te voeren met sociale werkers zijn essentieel voor hen. Dit is makkelijker wanneer er meer ruimte is.”
 
‘Kumbatio’ betekent ‘omhelzing’ in Swahili. Een passend woord. “Wij willen u vragen om deze Keniaanse droom te omhelzen en onze sponsoractie te steunen. Dat kan via deze link.”