Winnaar van de prijsvraag Joyce Kortmann ontvangt een smakelijke zuivelmand. Achter haar kalf Storm met zijn moeder. ©Verlichte Proeverijenroute

De derde Verlichte Proeverijenroute in de gemeenten Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn eindigde zaterdag 27 november. ’s Morgens was er met molenaar Johan Slingerland nog een gezellige molenwandeling met ontbijt in Het Oude Rechthuis en boerderij- en molenbezoek in Aarlanderveen. ‘s Middags stond het Lakenvelder stierkalf Storm in de spotlights.

Het kalf Storm. ©Verlichte Proeverijenroute

Storm woont op de boerderij van familie Stapper aan de Kortsteekterweg in Alphen. De familie had een prijsvraag opgesteld. Joyce Kortmann ontving een zuivelmand, omdat ze met twee dagen verschil het dichtst bij de geboortedatum van het inmiddels half jaar oude kalf zat. “Ik had werkelijk geen idee, dus ik heb mijn eigen verjaardag maar ingevuld”, vertelt Kortmann. Dat bleek een goede zet te zijn.

De deelnemers van de Verlichte Proeverijenroute zetten een maand langer de lampen op hun boerderij, molen, gemaal of ander karakteristiek pand. De organiserende agrarische natuurvereniging De Hollandse Venen voldoet hiermee aan het verzoek van velen.

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen konden in de tweede en derde week helaas maar weinig adressen meer bezocht worden. Toch reden nog veel  mensen hun eigen rondje en genoten van de aangelichte panden. De routeboekjes blijven voorlopig nog verkrijgbaar bij de VVV’s, boek- en boerderijwinkels in het gebied en zijn te vinden via deze link.

Wat wel kon

Aanleiding voor de lichtroute was het 750-jarig bestaan van Nieuwkoop. In de aanloop naar en tijdens de lichtroute waren er diverse activiteiten. Zo beschilderden in de herfstvakantie tientallen kinderen vanuit Kindervakantieweek Zevenhoven spandoeken en grasbalen op de Kousweg in Zevenhoven, met als thema ‘Weet jij waar je eten vandaan komt?’. Deze fleurige grasbalen staan nog in het land opgesteld. 

Op 3 en 4 november ontbeten burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn en locoburgemeester Gerben van Duin van Nieuwkoop met klassen schoolkinderen op de rundveebedrijven van de families Burggraaf in Alphen en Van Vliet in Nieuwveen.

Een grote groep deelnemers genoot van een openingsavond met proeverij op 9 november bij gastheer Spelt Bedrijven in Nieuwveen.

Er waren een paar mooie eerste avonden, toen ‘alles nog kon’ met bezoeken aan boerenbedrijven, streekmarktjes, molen, musea, kerk, gemaal, horeca, boerderijwinkels en een duurzaam verbouwde woonboerderij. Ook na de persconferentie van 12 november konden nog enkele adressen bezocht worden en hebben die locaties er het beste van gemaakt.