IVN Nieuwkoop start weer met knotten

De IVN-werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer houdt zich onder andere bezig met knotten. ©IVN.nl

IVN Nieuwkoop start zaterdag 2 oktober weer met knotten. De werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer start met het snoeien van de leilinden voor boerderij Van der Horst aan de Westveensekade 6 in Woerdense Verlaat.

Verder staat een aantal knotwilgen te wachten op een zager.  Van de Groene Motor heeft de IVN-werkgroep een nieuwe lange ladder gekregen. Deze gaat gebruikt worden bij het snoeien. Ook voor het wilgenknotten zijn nieuwe ladders geschonken.

Roedesteken

Vorige week heeft de Westveense Molen een nieuwe (stalen) roede gekregen. Het roedesteken is met handkracht gebeurd. Stalen roeden worden al ruim honderd jaar toegepast. Als eerste geklonken en later gelast. Aanvankelijk kregen stalen roeden, net als houten roeden, aan de voorkant een biljoening, ook wel baljoening of winsing genoemd. Later is men daar om constructieve reden van afgestapt. Als molenaar Maarten er op een werkdag is, zal hij uitleggen wat biljoening is.

De volgende werkdag is zaterdag 6 november. De IVN-werkgroep gaat dan verder met knotten en het openhouden van ‘het zicht op de molen’ in Westveen.

Meehelpen

Wil je lid worden van de werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer, dan kun je contact opnemen met Jan Vork, 0172-409111.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?