Foto: Suzanne van Egmond in de Heemtuin. © I. Werkhoven
Suzanne van Egmond is in januari gestart bij natuurgidsenopleiding die door IVN Nieuwkoop en IVN Alphen aan den Rijn gezamenlijk is gestart. Haar opleidingsstage doet zij in de Heemtuin bij IVN Nieuwkoop. Samen met 2 andere natuurgidsen is zij de tot de zomervakantie regelmatig te vinden in de Heemtuin. Suzanne is moeder van 2 schoolgaande kinderen en werkt 32 uur als bloemist. We interviewden Suzanne kort over haar motivatie om bij IVN de opleiding te gaan volgen.
Wat trok je aan in de natuurgidsenopleiding?
“Ik ben altijd al bezig geweest met natuur. Jarenlang ben ik actief geweest bij de scouting in Ter Aar en natuurlijk in mijn werk ben ik dagelijks bezig met planten” vertelt Suzanne. Veel van de Latijnse plantennamen kan zij dan ook herleiden vanuit haar werk met gecultiveerde bloemen en planten. Maar juist in de natuur komt zij echte pareltjes tegen. Suzanne vertelt verder: “Mijn zoon is een Freek Vonk in de dop. Hij sorteert nu al allerlei insecten die hij vangt, op grootte en soort. Juist door zijn enthousiasme werd ik zelf ook weer bevangen door alles wat er speelt in de natuur”
Wat houdt de opleiding tot natuurgids in?
Tijdens de natuurgidsenopleiding kom ik in aanraking met alle activiteiten van IVN. Zowel het knotten, snoeien en onderhouden van het landschap, het vogeltellen, ottersporen zoeken en tot het bedenken van activiteiten voor kinderen. Wat we ook vooral leren tijdens de opleiding is: meer kennis over de natuur in onze omgeving, dus het veen-weidegebied, herkenning van verschillende vogels, bijen, vlinders ( dus fauna) en wilde flora, daarnaast leren we om een goede natuurgids te worden, door te leren een excursie te begeleiden en educatie geven.
Wat vind je van de Heemtuin in Nieuwkoop?
Hoewel ik al ruim 40 jaar in de omgeving van Nieuwkoop woon en werk, werd ik oprecht blij verrast door de Heemtuin. Ik reed er eerlijk gezegd altijd voorbij op weg naar De Groene Jonker of de Nieuwkoopse Plassen. Ik ga voor mijn opleidingsstage de Heemtuin zo mooi mogelijk in beeld brengen door middel van fotografie. Zodat we meer mensen kunnen inspireren om er van te genieten. Het helpt als mensen weten waar ze moeten kijken en wat voor bijzonders ze kunnen aantreffen. Want de Heemtuin is echt nog veel te veel verborgen voor natuurliefhebbers uit de omgeving.
Na 10 jaar bloeit de paarse schubwortel
In de Heemtuin zal ik op korte termijn een mooie foto proberen te maken van de Paarse schubwortel die nu in bloei staat in de tuin. Het is een parasitaire plant die de startende sapstroom van de wilg gebruikt om te bloeien. De paarse bloemen ruiken heerlijk, komen net aan boven de grond. Hij heeft geen stengels en bladgroen. Bijen zijn er gek op, maar die zijn er nog niet helaas. De plant komt in het wild niet meer voor in Nederland, alleen in Heemtuin of botanische tuinen. Het kan wel 10 jaar duren voordat de plant aanslaat en zich in het voorjaar laat zien. Peter, de beheerder van de Heemtuin, zei dat ze dachten dat het was mislukt en toen stond hij er opeens. Juist dit verhalen en unieke planten laten mijn hart sneller kloppen. Ik hoop nog veel mensen te kunnen inspireren met foto’s en verhalen de komende maanden.