Foto: John van der Maat. © J. van der Maat

John van der Maat (37), geboren in de Meije, heeft al enige tijd een Facebookpagina: Ik ben niet spreukeloos. Met ruim 8.000 likes verovert hij menig tijdlijn met zijn dubbelzinnige spreuken. Spreuken waar je in sommige gevallen even bij stil moet staan om de dubbele betekenis te doorgronden. De Nieuwkoper was benieuwd naar zijn verhaal en interviewde de ‘spreukelaar’.

Waarom ben je begonnen met een Facebookpagina vol spreuken?

“Van huis uit zijn wij al vrij dubbelzinnig en op een dag kwam bij ons een fotograaf om de eerste fotoshoot te maken van onze dochter Isa. Zij gaf aan dat ze het leuk vindt om tekstjes te zetten bij de foto’s die ze maakt en of wij dat ook leuk zouden vinden. Toen gaf ik aan dat ik dat soort dingen ook op schreef en liet dat lezen aan haar en zij zei direct daar moet je iets meedoen. En dat ben ik gaan doen en daar is Ik ben niet spreukeloos ontstaan. Inmiddels bijna 5 jaar gelden”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Dat is verschillend. Vooral uit het dagelijks leven waar ik mee te maken krijg. Maar ook uit het verleden, wat ik gezien heb. Ik probeer mensen te stimuleren om na te denken over de dingen die we vergeten. Dat zie je om je heen gebeuren.”

Waarom ben jij anders dan een RUMAG of andere quote sites?

Dat is een goede vraag. Ik ben niet spreukeloos heeft een eigen stijl. Er zit altijd een dubbelzinnig ding in de spreuk. Tevens gebruik ik vaak tegenstellingen bijvoorbeeld licht en donker of synoniemen bijvoorbeeld onderste boven en op zijn kop. Waar RUMAG met puntjes werkt na elk woord gebruik ik altijd uitroeptekens, waardoor het altijd herkenbaar is.

Kun je een Nieuwkoopse spreuk uit je mouw schudden?

Dat kan. Nieuwkopers zijn niet van het zeiken, maar van de plassen! Als ik wat trefwoorden of een thema heb dan zijn een stuk of 5 geen probleem! Maar moet wel een thema hebben. Als ik gewoon een gesprek heb op de dag dan kan ik daar ook getriggerd worden.

Dagelijks een leuke spreuk in je timeline? Volg Ik ben niet spreukeloos dan op Facebook!