Een avondlucht met zo veel oranje en rood, en zelfs wat paars, zie je niet zo heel vaak. Maar wat is het is toch prachtig. Dat de natuur zulke kleuren kan maken, vind ik een wonder.

Het was vorige week. tegen het eind van de middag. Ik stond in mijn keuken – ik woon in Ter Aar – en keek even uit het raam. Een ‘Wow’ kon ik niet onderdrukken. En bleef even staan kijken.  Ik maakte twee foto’s, echt heel kort na elkaar, en als ik ze terugkijk, is toch echt duidelijk verschil te zien. Het duurde dan ook niet lang.

Hoe kan dit?

Jordi Huirne, meteoroloog bij Weeronline, legde het ontstaan van het oranjerode licht uit aan Metronieuws.nl. “Het zonlicht wordt tijdens de route naar de aarde in de atmosfeer verstrooid en gebroken door stofdeeltjes of waterdamp. Daardoor wordt het van nature witte zonlicht ontleed in verschillende kleuren. De atmosfeer verstrooit het licht naar alle kanten en geeft de zachtblauwe kleur die wij overdag zien. Blauw licht verstrooit namelijk veel meer dan rood licht. Daarom zien we het rode gedeelte van het licht overdag niet. Tijdens zonsopkomst en -ondergang staat de zon laag aan de hemel. Hierdoor moeten de stralen van de zon een lange weg door de atmosfeer afleggen om bij ons te komen. Deze langere weg zorgt voor nog meer verstrooiing van het blauwe licht. Als het licht ons bereikt, is er zoveel blauw verstrooid, dat het ‘op’ is. Je ziet dan eerst een geel/oranje kleur en later alleen rood.”

GOEDEMORGEN GISTEREN:
Hele jaar door roeien op de Plassen

Jouw foto

Ook een mooie, unieke, interessante of leuke foto gemaakt en geschikt voor onze Goedemorgen!-rubriek, mail hem naar redactie@nieuwkoper.nl. Wij ontvangen het liefst liggende foto’s, meer breed dan hoog.