Gemeente Nieuwkoop: ‘Statushouders doen mee in Nieuwkoop’

actieplan statushouders gemeente nieuwkoop

Foto: Ter illustratie. © Pixabay

Gemeente Nieuwkoop werkt met een speciaal actieplan om statushouders zo goed mogelijk in de gemeente te integreren. Statushouders zijn vluchtelingen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen. Met het ‘actieplan Statushouders’ streeft de gemeente naar het doel om de statushouders zo goed mogelijk mee te laten doen in de maatschappij. Een van de doelstellingen van het actieplan is dat 50% van de statushouders in de gemeente niet meer afhankelijk is van een bijstandsuitkering, wat inmiddels behaald is.

In het actieplan Statushouders zijn er verschillende doelen gesteld om ervoor te zorgen dat vluchtelingen met een verblijfsvergunning zo goed mogelijk geïntegreerd worden in de gemeente en dat zij meedoen in de maatschappij. Van onafhankelijk zijn van een bijstandsuitkering tot het realiseren van een goede opvoeding van kinderen. Ook het bijschaven van de Nederlandse waarden en de Nederlandse taal behoren tot die actieplan.

Lees ook: Nieuwkoopse wethouder reikt certificaten uit voor volgen fietscursus

De gemeente spreekt over een succesvolle aanpak omtrent het actieplan: “Het succes van de aanpak komt ook door het (gemeentelijk) team dat de mensen intensief begeleidt. Dit team kan niet zonder de inzet van de betrokken vrijwilligers! Wij zijn hen dan ook dankbaar voor hun inzet”, aldus wethouder Bernadette Wolters.

De gemeente laat weten op de goede weg te zijn, maar dat er nog ruimte is voor verbetering. In 2020 gaat gemeente Nieuwkoop door met een nieuw actieplan voor statushouders, om deze zo ‘goed en snel mogelijk’ te laten integreren in de gemeente. “We blijven streven naar zo snel en zoveel mogelijk statushouders aan het werk, statushouders die meedoen in de samenleving en die de Nederlandse taal voldoende spreken”, meldt de gemeente.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?