Conceptbegroting gemeente Nieuwkoop: 80 miljoen euro

begroting nieuwkoop 2020

Foto: Ter illustratie, Pixabay.

Onlangs heeft gemeente Nieuwkoop de conceptbegroting van 2020 bekendgemaakt. In de begroting van 2020 gaat 80 miljoen euro om. Hiervan is 33 miljoen afkomstig vanuit de Rijksoverheid: de overige 47 miljoen komt van andere inkomsten, waaronder de verkoop van grond en verhuur.

Het grootste gedeelte (26%) van de 80 miljoen euro wordt besteedt aan gezondheid, sport, en onderwijs. “Ook in 2020 werken we er hard aan om goede zorg voor jong en oud te blijven verlenen. We vinden het belangrijk dat inwoners goed weten waar ze met hun zorgvraag terecht kunnen“, aldus gemeente Nieuwkoop.

Zo’n 20 miljoen (25%) zal gebruikt worden voor ruimtelijke ontwikkeling. Er zal gebouwd blijven worden voor inwoners van gemeente Nieuwkoop. De gemeente heeft verschillende woningbouwprojecten op de planning staan. Ook zal er een omgevingsvisie opgesteld gaan worden over de toekomst van Nieuwkoop. Het onder andere stimuleren van zaken als energiebesparing behoort ook tot de uitgaven.

Lees ook: 3D geprinte bank van gerecycled plastic geplaatst in Nieuwkoop

14% van de 80 miljoen gaat naar ‘ruimtelijk beheer’. Met name het afvalbeleid speelt hierin een belangrijke rol: “In 2020 starten we met het nieuwe afvalbeleid ‘Afval Scheiden Loont’, om het beter scheiden van afval te bevorderen“, is te lezen in de conceptbegroting. Ook zal de gemeente meer groen aan gaan leggen met het geld: “Dit is aantrekkelijk voor vogels, bijen en vlinders“.

Voor de investering in ICT van de gemeente wordt er 10% beschikbaar gesteld. Hieronder vallen onder andere het veilig en op orde houden van gegevens. Ook persoonsgegevens van inwoners vallen hieronder. De overige 5% is begroot voor bestuur en dienstverlening. Hiermee zullen ‘loketten verbeterd blijven worden’. Ook laat de gemeente weten het belangrijk te vinden om inwoners te betrekken bij projecten en activiteiten via communicatiekanalen als Nieuwkoop Nieuws.

Bespreking

De (concept)begroting wordt op 16 en/of 17 oktober 2019 besproken door de raad tijdens de meningvormende raad en op 7 november tijdens de besluitvormende raad.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?