De wilgen staan in het vroege voorjaar in bloei. ©IVN Nieuwkoop – Eric Brandes

Nu is het nog goed te zien. De wilgenstruiken zijn lichtgroen en lichtgeel gekleurd. Wilgen bloeien vroeg in het voorjaar. De meeste vóórdat het blad eraan zit.

Geel/lichtgroen gekleurde wilgen. ©IVN Nieuwkoop – Eric Brandes

Wilgen zijn tweehuizig. In de ene struik (huis) zitten lichtgroene vrouwelijke katjes, in de andere gele mannelijke katjes. In tegenstelling tot een andere vroegbloeiende struik, zoals de hazelaar die door de wind bestoven wordt, zijn wilgen afhankelijk van insecten. Vrouwelijke bloemen met stampers leveren nectar voor de nodige energie, mannelijke bloemen met helmknopjes leveren stuifmeel wat goed is voor de groei van jonge bijen en hommels.

Wilde bijen, honingbijen en hommels profiteren na een lange, koude winterperiode van deze, voor hen, lekkernijen. Gelijktijdig bewijzen zij hun nut en bestuiven de wilgen.

LEES OOK:
Column Eric Brandes: “Schoonheid ligt in de ogen van de waarnemer”

Eric Brandes 

Eric Brandes woont in Noorden en is vrijwilliger bij Natuurmonumenten, vrijwilliger bij Floron – een landelijke organisatie op het gebied van inheemse planten – én bloemenambassadeur van Natuurmonumenten waarmee hij inheemse wilde bloemen promoot. 

De Nieuwkoper deelt geregeld foto’s en video’s van deze Noordenaar om te laten zien hoe mooi de natuur in onze gemeente is.