Zonsondergang bij de Sint Martinuskerk in Noorden. ©John Pietersen

Het is inmiddels volop lente. Dat kun je voelen en zien. De natuur slooft zich uit. Vogels tooien zich in prachtige kleuren. Bomen en struiken komen in bloei. Temperaturen zijn aangenaam. Voorjaar. Dit gevoel wordt bij mij toch enigszins getemperd door de ontwikkelingen in Oost Europa.

Het Coronavirus is nog niet weg en een groter, inmiddels ook mondiaal probleem dient zich aan. Ook in Oost Europa komt de winter aan een einde en er trekken broedvogels naartoe. Ik ben alleen bang dat men daar veel minder of zelfs helemaal geen oog voor heeft op dit moment. En dat is niet zo gek als je leven en toekomst alles behalve veilig is.

Op wat financiële ongemakken na leven we hier nog steeds in vrede. Een groot goed. Iedere avond zien we de zon onder gaan en ja, iedere morgen komt ze weer op. Daar hebben we gelukkig nog geen invloed op. Deze momenten gaan vaak gepaard met een explosie van kleuren. Onbeschrijfelijk mooi. Soms verdwijnt of komt ze op in stilte. Zou er verschil zijn tussen een zonsopgang en een zonsondergang? Het antwoord is ja.

Buiten het feit dat het tijdstip sowieso anders is, bepalen we vooral zelf wat we zien. Als de dag ten einde loopt zijn onze ogen overladen met licht van die dag. Onze blik op de wereld is volledig gewend aan het licht. Als dat licht dan uiteindelijk gaat verdwijnen, kunnen onze ogen zich niet zo snel aanpassen en gaan sommige kleurtonen en details verloren.

Bij de zonsopgang zijn onze ogen gewend aan het duister van de nacht. Geen detail of nuance gaat verloren. Maar dit is een technisch verhaal. In de praktijk blijft het prachtig, zowel in de morgen als in de avond. Genietmomenten die menig kunstschilder of fotograaf heeft vastgelegd.

Iedereen kent uitdrukking ‘Het kan zo donker niet zijn, uiteindelijk wordt het weer licht’. Dat klopt. De nacht kan soms wel lang duren. Ik hoop dat het duister van de tijd waarin we nu leven spoedig zal verdwijnen en dat de zon in het oosten op mag komen en licht mag brengen in het conflictgebied.

Met explosies van kleur! Dan kan de lente echt van start.