Burgemeester Robbert-Jan van Duijn en dominee Marina van der Zwaag trekken met touwen aan het doek om het naambord te onthullen. ©Anke Steffers

Het moest een paar keer uitgesteld worden doordat de coronamaatregelen het niet toelieten, maar vandaag is toch eindelijk het bord met de nieuwe naam van de kerk langs het Aarkanaal in Ter Aar onthuld. De PKN-kerk heeft de naam ‘Aarkerk’ gekregen.

Burgemeester Robbert-Jan van Duijn en dominee Marina van der Zwaag–De Haan zijn door de Commissie Introductie Nieuwe Naam uitgenodigd om het naambord van de kerk te onthullen. Beiden krijgen een touw in handen en na het aftellen, trekken ze tegelijkertijd. Bij de burgemeester gaat het soepel, het doekdeel dat aan het touw van de dominee vastzit, werkt minder mee. Ze moet even flink kracht zetten.

“Mooi dat ik dit kan doen”, spreekt burgemeester Robbert-Jan van Duijn. “Zeker nadat we het een paar keer moesten uitstellen. De Aarkerk is echt een kerk die verder kijkt. Een locatie voor verschillende organisaties en doelgroepen. Met drempels die niet hoog zijn. En dat zie je terug in de naam.” Ook zegt hij: “Als je aan komt rijden, zie je het kerkje staan en dan weet je dat je in Ter Aar bent aangekomen.”

PKN-kerk

Tot 2021 heette de Aarkerk de Gereformeerde kerk van Ter Aar. Toen de gereformeerde-, hervormde-, Samen op Weg- en de Evangelisch-Lutherse kerken in 2004 fuseerden tot PKN-kerk in Nederland werden alle daarbij aangesloten kerken gevraagd hun naam te wijzigen. “Twee jaar geleden startten wij deze naamwijzigingsprocedure,” vertelt Nico Jonker, oud-voorzitter van de kerkenraad en commissielid. “Wij wilden de naam ‘gereformeerd’ niet meer dragen. Deze begon steeds meer te knellen.”

“Iedereen is welkom bij ons” – Nico Jonker en Marina van der Zwaag-De Haan

Jonker en dominee Van der Zwaag leggen samen uit waarom ze een naamswijziging wilden: “De gereformeerde gemeenten ondertekenden in 2018 de Nashville-verklaring. Daarmee geven zij aan dat ze niet alle mensen als gelijke zien, behandelen en beoordelen. Wij staan daar niet achter. Iedereen is welkom bij ons, ongeacht seksuele geaardheid. Bij ons hangt de regenboogvlag uit op de dagen waarop hiertoe wordt opgeroepen. Iedereen kan bij ons trouwen en ook kinderen van een homoseksueel paar kunnen zich laten dopen. Vrouwen en mannen hebben dezelfde rechten wat betreft diensten en taken. En wij zijn niet van het verplicht dragen van rokken of zwarte kousen.”

Bushalte Aarkerk

Uiteindelijk gaf de classis Zuid-Holland Noord van de PKN toestemming voor de nieuwe naam:  Protestantse Gemeente De Aarkerk. De naam is ook al doorgevoerd op de bushalte die bij de kerk staat en in de nieuwe dienstregeling van Arriva sinds december 2020. “Ik diende het verzoek precies op tijd in bij Arriva”, zegt Jonker. “Had ik ze aangeschreven in december, dan hadden we pas in de nieuwe dienstregeling in december van dit jaar gestaan.”


Kerk voor het dorp

In de Aarkerk – een gebouw dat in 1912 gebouwd werd – houdt de protestantse gemeente haar bijeenkomsten. Samen met De Aarkant, dat aan de kerk vastzit, is het een compleet gebouw waar veel activiteiten worden georganiseerd. De Aarkerk wil een kerk voor het dorp zijn, dat terugkomt in de slogan van het nieuwe logo: ‘Kerk voor het dorp, open en betrokken’. Zo zijn er naast de zondagse kerkdienst om 9:30 uur wekelijks koffieochtenden op donderdag in De Aarkant. Deze beginnen 10:00 uur en sluiten af met een eenvoudige lunch. Op de eerste vrijdag van de maand is er de mogelijkheid aan te schuiven bij ‘Wat de pot schaft’; een warme maaltijd tegen kostprijs. In deze coronatijd is dit beperkt tot wie veelal alleen moet eten. En we werkt de Aarkerk samen met !Triggr,  zoals in de Kunstweek in mei en juni. En de kerk doet mee aan de koffieochtenden ‘Een goede start’ die op maandagmorgen in IKC De Vaart zijn.

www.aarkerk.nl


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?