Nog niet alle meubilair is binnen, maar de bibliotheek in IKC De Vaart aan de Beverlanderhof 28 in Ter Aar heeft vandaag haar deuren geopend.

“We konden ervoor kiezen nog langer te wachten, maar de bibliotheek is al zo’n tijd gesloten geweest, we wilden graag open”, vertelt Gerda Pieterse, vestigingsleider van de bibliotheken in Ter Aar, Nieuwkoop en Boskoop. “We hebben gekozen voor openingstijden die aansluiten op de schooltijden. Wanneer de ouders hun kinderen van school halen, kunnen ze even langs de bibliotheek.”

Nieuw is dat tijdens alle openingsuren een betaalde kracht aanwezig is. “De frontoffice-medewerker. Hierdoor kunnen wij een uitgebreidere service aanbieden. Voorheen moesten de bibliotheekbezoekers voor veel zaken naar Alphen, nu kunnen ze hiervoor terecht in alle vestigingen van Bibliotheek Rijn en Venen.”

Activiteiten

De ruimte is mooi ruim ingedeeld. Langs de wanden staan kasten vol boeken. In het midden staat een groepje tafels. “Dit is nog het oude meubilair, dit wordt binnenkort vervangen. Aan deze tafels kan de leeskring plaatsnemen, het Repair Café en het Digicafé, activiteiten die we ook weer spoedig zullen gaan opstarten.”

Twee computers, met toegang tot het internet, kunnen door bezoekers gebruikt worden en zullen ook weer ingezet worden zodra SeniorWeb haar cursussen vervolgt. In het halletje is de inleverbalie. Hier kunnen de bezoekers de boeken die ze terugbrengen, scannen en inleveren. De computer midden in de ruimte is om de bezoekers van informatie te voorzien en in te schrijven als lid. De tijdschriften en kranten liggen in het horecagedeelte van het IKC. “Zo kunnen mensen ook buiten onze openingstijden een tijdschrift of de krant lezen en hierbij een kopje koffie bestellen.”

Wat betreft de aankleding van de ruimte die nog niet helemaal gereed is, zegt Pieterse: “Er komen nog stickers voor op de ramen en er komt nog een aantal openbare werkplekken.”

Openingstijden

Bibliotheek Rijn en Venen in IKC De Vaart is open dinsdag van 14:00 tot 17:00 en van 18:30 tot 20:00 uur, woensdag en vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur en zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur.

Schoolbibliotheek

De schoolbibliotheek die te vinden is op de eerste verdieping, is een aantal weken geleden aangevuld met boeken van Bibliotheek Rijn en Venen. “Toen hebben we de schoolcollectie geïntegreerd in de collecte van de bieb”, legt Pieterse uit. “Alle kinderen van de school hebben een biebpas. Tijdens schooltijden kunnen zij boeken uitzoeken en scannen op de computer in de schoolbieb. En ook op de dagen en dagdelen dat de bibliotheek niet open is, kunnen de kinderen er terecht. Dat geldt ook voor kinderen die geen leerling van de school zijn, de bibliotheekleden.”

Beneden onder de trap is het hoekje voor de kinderen van 0 tot 6 jaar. Hier zijn vooral prentenboeken te vinden. “En er staan computers waar de kleinsten Bereslim op kunnen doen. Dit is een computerprogramma met digitale prentenboeken en leerzame spellen. Verder is er een tv met touchscreen om interactie spelletjes op te doen. Ook de BSO’s in het gebouw maken gebruik van deze diensten. 

www.bibliotheekrijnenvenen.nl