Ik kreeg een berichtje van een buurvrouw: “Ga jij een keer schrijven over de zeer onveilige oversteek van de Vosholstraat naar de Essenlaan, kruisend over de Aardamseweg in Ter Aar. Niemand weet wie er voorrang heeft als er uit vier richtingen tegelijk verkeersdeelnemers komen.”

Tien jaar lang werkte ik voor het Witte Weekblad. Bijna alle jaren maakte ik de Nieuwkoopse editie. En daarin schreef ik, en dat is echt wel even geleden, een column over deze verkeerssituatie in Ter Aar die toentertijd nieuw was. Ik vond het persoonlijk namelijk zeer onduidelijk en gevaarlijk.

Ik stuurde een correspondent op pad om de situatie te bekijken. Hij sprak diverse mensen rond deze kruising. En wat zeiden zij: “Typisch Ter Aarders, die mopperen hard bij iets nieuws, maar geven het geen kans om te gewennen.”

Wat was ik verbaasd. Ik hoorde iedereen erover klagen. Hoe vaak stond je er niet met vanaf alle kanten verkeer en stond je elkaar aan te kijken ‘Wie gaat er het eerst?’ “Degene die rechtdoor gaat“, werd mij door iemand uitgelegd. Maar ja, ook dat is nogal eens het geval voor meerdere wachtende weggebruikers. Wat je daardoor dus krijgt, iemand rijdt maar gewoon. En ik geef toe, dat lijkt eigenlijk altijd goed te gaan. Al weet ik niet of er wel eens ongelukken gebeuren.

Druk punt

Feit blijft dat het een druk punt is. Het is dé doorgaande weg door Ter Aar heen. Er rijden mensen die naar de Dirk gaan en ook veel klanten van de Vomar komen hier langs. Er zijn fietsers, brommers, scootmobielen en zebrapaden waar weer voetgangers voorrang moeten krijgen. Vóór deze situatie ontstond, was de Aardamseweg een voorrangsweg. Met haaientanden, waardoor het volledig duidelijk was wie eerst mocht. Ja, je stond dan soms wat langer te wachten vanaf de zijwegen. Maar je keek elkaar niet regelmatig secondelang aan met een blik “Ga jij of ga ik?” om vervolgens als een aso door te duwen.

Wat vind jij?

Is de situatie inmiddels zover dat we terug zouden moeten naar de oude situatie? Wat vind jij? Is het duidelijk genoeg en winden we ons gewoon te veel op? Of zie jij de haaientanden ook liever terugkomen?

Reageren kan naar anke@nieuwkoper.nl

Nodig #anke uit

De #anke-reeks is voor bedrijven en ondernemers in gemeente Nieuwkoop. Nodig mij uit om iets te komen ervaren, te beleven, te ontdekken, te proeven of te zien. Ik schrijf van mijn bevindingen een column en als het onderwerp zich ervoor leent, zal ik ook een vlog maken. Kleed mij aan in de nieuwste (kerst)mode of laat mij jullie eigen gemaakte worst proeven. Laat mij een activiteit uitproberen of neem me mee naar de veiling, want hoe krijg je jouw winkel gevuld met versproducten? Of misschien heeft jouw bedrijf een nieuw snufje uitgevonden of een interessante app gemaakt die ik kan uitproberen. Mogelijkheden te over. Leuk als unieke en vernieuwende promotie.