Afgelopen week was een week waarin groot leed de boventoon voerde. Donderdag vond een woningoverval in Papenveer plaats, zaterdag een dodelijk ongeval in Ter Aar.

Donderdag om 22:45 uur krijg ik een appje van mijn 112-fotograaf: ‘Woningoverval in Papenveer.’ Hij is ter plaatse en stuurt een foto. Nadat een eerste rilling over mijn rug is gegaan – zeker omdat ik zelf iets soortgelijks heb meegemaakt – en ik weet dat mijn bed nog even moet wachten, start ik mijn computer op. Ik speur social en 112meldingen af. Weinig te vinden. Ook fotograaf Josh kan nog niets zeggen.

Ik besluit persvoorlichting van de politie te bellen. De mevrouw die aan de telefoon komt, is niet gesteld op mijn late telefoontje en geeft aan dat het waarschijnlijk vals alarm is, want zij heeft niets gehoord. Ik verontschuldig mij, geef aan dat ik dacht dat de piketdienst van de politie voor dit soort zaken bedoeld is en hang op. Ik zoek nog even contact met de fotograaf en typ een kort berichtje op De Nieuwkoper.

Kwartier later, mijn computer heb ik net afgesloten, belt de mevrouw van voorlichting terug. Zij verontschuldigt zich, is er toch even achteraan gegaan en geeft aanvullende info. Computer weer aan, tikken en op publiceren klikken. Even na twaalven sluit ik af.

Zwaar ongeval

Zaterdag, begin van de middag. Ik ben op bezoek bij mijn moeder. ‘Dodelijk ongeval in Ter Aar’, krijg ik door van mijn fotograaf. ‘Mam, mag ik je fiets even lenen?’

Een paar minuten later kom ik bij de rotonde. De brug en de rotonde zijn afgezet, op de rotonde zie ik brandweermannen en politieagenten. De verkreukelde fiets van het slachtoffer, de rode tent die duidelijk maakt dat het ongeval zeer ernstig is en een vrachtwagen die bijna drie kwart de rotonde rond is; de stille getuigen vertellen een gruwelijk verhaal.

Ik maak een korte video en een foto, post iets op Facebook, negeer iemand achter mij die zegt ‘De ramptoeristen zijn ook gearriveerd’ (Ik sta hier voor mijn werk, wat doe jij hier?) en besluit naar huis te gaan om persvoorlichting te bellen. Misschien hebben zij al extra info.

Trillend tik ik het bericht voor op de website, Delen op Facebook, Twitter en Instagram. Daarna eindelijk even een moment om het tot mezelf te laten doordringen. Het is een hele grote slik.

anke@nieuwkoper.nl