Aan de Ringdijk in Ter Aar is het weer volop kerst VIDEO

Normaal beginnen Dick en Coby Keijzer in de derde week van november aan de opbouw van hun kersttuin. Door het natte weer – “nattigheid en stroom gaan niet samen” – zijn ze begin december begonnen.

De inrichting van de huiskamer – het terrein van Coby – was eerder klaar. Dit jaar heeft zij gekozen voor een roze tint. En het is niet alleen de kerstboom die roze met wit gekleurd is, overal staan en hangen kerststukjes in die kleuren. Voor het raam hangt een ornament met pastelblauwe tinten. En zelfs de eettafel is aangekleed op de manier zoals je in tuincentra ziet. 

250 vierkante meter

De tuin, die zo’n 250 vierkante meter groot is, is de plek waar Dick zich dagenlang ophoudt in de weken voor kerst. “Ik begin altijd met het plaatsen van de opblaaspoppen. Die zijn groot en vullen veel ruimte.” Dick werkt totaal ongeveer tachtig uur om de hele tuin in kerstsferen te brengen. “Ik denk dat ik zo ongeveer vijfhonderd meter lampjes ophang elk jaar. En overal moet ik elektriciteitsaansluitingen maken om alles te laten schijnen, bewegen en op te blazen. Ja, de energiekosten liggen in december altijd 200 euro hoger. Maar dat hebben we er voor over.”

Alle constructies in de tuin bedenkt en bouwt Dick zelf. “We kochten een keer een acht meter hoge kerstboom van lichtjes. Het hoogste punt moest dus op een flink hoge mast geplaatst worden. Ik heb de buizen van een oude trampoline gehaald en de paal hiervan gemaakt. Maar ook moeten we rekening houden met wind. Als het windkracht 6 a 7 wordt, haal ik de lichtjeskerstbomen naar beneden. Daarvoor heb ik een speciale katrol gemaakt.”

Graag thuis

Het echtpaar is “gewoon graag thuis”, noemt ze als reden voor het uitpakken met kerst. “We vermaken ons goed thuis”, zegt Coby.” En we zijn echte familiemensen. Dat verjaardagen en ons jaarlijkse familiefeest momenteel bijna niet doorgaan, is voor ons een groot gemis.”

Hun woning aan de Ringdijk in Ter Aar is in 1922 door de opa van Dick gebouwd. Hij zat in de groenteteelt. “Toen mijn vader trouwde, was de huizennood net zo hoog als nu. Het huis werd in tweeën gesplitst en de stal werd woonruimte. Ik ben hier geboren. Toen ik 8 was, verhuisden we naar Langeraar. Met Coby woonde ik eerst in de Beverlanderhof in Ter Aar. Ongeveer 25 jaar geleden verhuisden wij hiernaartoe.”

Dick gebruikt de kassen achter de tuin voor het kweken van witte hortensia’s. Deze verkoopt hij op de veiling. “Maar dit vraagt niet zo heel veel tijd. Alleen midden augustus tot midden september is het altijd enorm druk. En hete zomers vragen iets meer werk. Ik ben 68 inmiddels, maar blijf het doen zolang het gaat.”

Meer ruimte

Toen het echtpaar nog in de Beverlanderhof woonde, waren huis en tuin ook altijd volledig in kerstsfeer. Aan de Ringdijk hebben ze veel meer ruimte. “Twintig jaar geleden begonnen we hier met het versieren van de tuin. Deze hobby liep al snel uit de hand. Elk jaar kochten we er iets bij. Veelal in de uitverkoop en op rommelmarkten. Op dit moment zitten we op een punt dat we zeggen, zo is het genoeg”

Dick en Coby proberen elk jaar een iets andere draai aan de tuin te geven. Dick: “Daarom komen we ook veel in tuincentra. Dit bracht me ook op het idee van de sneeuwhelling die dit jaar nieuw in de tuin staat.”

De twee genieten ervan dat, zodra het ‘s avonds donker wordt en de lichtjes overal in de tuin gaan schijnen, veel mensen even stoppen op het fietspad voor hun huis om het tafereel te bekijken. “En je ziet ook vaak auto’s die even afremmen. Zo veel mensen genieten ervan.”

Half januari wordt alles weer opgeruimd. “Dat opbreken gaat heel wat sneller dan het opbouwen”, zegt Dick met een lach. “We slaan het op in een hoek in de kas, alle spullen bij elkaar beslaan zo’n zes kubieke meter.” Zijn vrouw: “Dan doen we even niks, maar al snel beginnen we na te denken over het voorjaar. We vinden het namelijk ook leuk om de hele tuin vol in bloei te hebben staan.”