Partnercontent

Halotherapie via zout- en magnesiumkamers

ALPHEN AAN DEN RIJN – Wie op een natuurlijke manier verlichting van luchtweg- of huidklachten zoekt, kan vanaf 8 april terecht in Alphen aan den Rijn. Na-tuurlijk opent hier haar deuren. Met drie zoutkamers, een zout-magnesiumkamer en een behandelkamer met zuurstof en waterstof.

We kunnen niet zonder zout. Het zorgt dat de vochtbalans in ons lichaam op peil blijft en onze spieren en zenuwen werken. Zout is het oudste antibacteriële natuurmiddel dat het immuunsysteem helpt. Het kan verlichting brengen bij onder andere astma, COPD, griep en eczeem.

Het was een kennis die Rob Ubink en Manon Wilkes overtuigde dat zoutkamers van grote betekenis kunnen zijn. “Deze kennis heeft zware astma. Ze had regelmatig Prednison nodig om niet benauwd te zijn. Nadat ze gebruik ging maken van halotherapie in een zoutkamer kreeg ze haar astma grotendeels onder controle. Dat verbeterde haar kwaliteit van leven aanzienlijk.”

Magnesium

De twee gingen op onderzoek uit. Dat begon bij het zelf ervaren wat een zoutkamer met ze deed. Hoewel beiden geen luchtweg- of huidgerelateerde klachten hebben, voelden ze de positieve werking van het zout. Hun interesse was gewekt, hun zoektocht ging verder. Hierdoor kwamen zij in aanraking met aerosol inhalatie in een magnesiumkamer en Exercise With Oxygen Therapy (E.W.O.T.). Therapieën op natuurlijke basis die Na-tuurlijk ook gaat aanbieden.

“De eigenschappen van zout zijn enorm miskend. Bij halotherapie adem je het zout in waarna het de luchtwegen reinigt. Doordat zout antibacterieel is, vocht absorbeert en slijm oplost, krijg je meer lucht. Dit verlicht. Ook voor huidklachten werkt het zout reinigend. Het doodt de bacteriën wat zorgt dat jeuk en irritatie verdwijnen. In de longen zorgt magnesium dat de longblaasjes opengaan. Daardoor kun je meer zuurstof opnemen en ben je energieker.”

Antibacteriële werking

Het is de antibacteriële werking van zout die de verlichting geeft. “Ook als je een stevige griep hebt of verkouden bent, zorgt een uurtje in een zoutkamer dat de klachten verminderen”, vertelt Rob. “Als er maar iets van een slijmophoping is, merk je dat het zout wonderen doet. Het slijm komt los, je hoest het op. Daarna zijn de klachten zo veel minder.”De zoutkamers

De zoutkamers zijn kunstwerkjes op zich met hun fijn uitgesneden roze ‘bakstenen’ van Himalayazout, kleine witte en roze zoutbrokken op de grond, afgewisseld met een witte sneeuwlaag van zoutkristallen op het plafond. Door de ligstoelen waan je je aan een wit strand. Al doet het ook denken aan een iglo, zonder de kou. In de magnesiumkamer is naast roze en wit zout, lavazout gebruikt. De zwarte ‘bakstenen’ maken de ruimte nog huiselijker.

Als je plaatsneemt in één van de vier kamers begint het vrijwel onzichtbaar te sneeuwen. Een apparaat vermaalt het medicinale zout tot microndeeltjes die de ruimte hullen in een droge nevel. Bij het inademen proef je het zout lichtjes in je mond; niet vervelend, juist prettig.

In tijden waarin de kracht en het herstellend vermogen van de natuur steeds belangrijker wordt, is Na-tuurlijk een welkome nieuwe speler. Te vinden aan de Van Nesstraat 25a. Meer informatie staat op www.na-tuurlijk.nl.