Winnaars ‘De Groenste Tuin’ verkiezing bekend

De winnende tuin van Joke Kwakkenbos. ©Gemeente Nieuwkoop

Inmiddels heeft gemeente Nieuwkoop alle deelnemers van ‘De Groenste Tuin’ verkiezing beoordeeld. Het was het een lastige klus om uit alle inzendingen slechts drie winnaars te kiezen. Maar de top 3 is gekozen.

LEES OOK:
De Groenste Tuin verkiezing van Nieuwkoop

“Er zijn superveel mooie en waardevolle, groene tuinen ingezonden”, schrijft de gemeente op haar website. “Een dikke pluim voor alle tuinbezitters die hebben meegedaan! En bedankt namens de vogels, insecten, bijen en alle andere dieren.”

De winnaars van ‘De Groenste Tuin’ verkiezing zijn: Joke Kwakkenbos (eerste prijs), Brigitte de Veld (tweede prijs) en José Noomen (derde prijs).

Groene oase

Joke Kwakkenbos laat zien hoe je van een redelijk kleine tuin een groene oase kunt maken én ook lekker in de tuin kunt zitten. Ondanks de oppervlakte staan er veel bomen, struiken en planten in de tuin van Joke. Ook groenblijvende soorten in de winter. Daarnaast is de schutting goed begroeid en loopt de beplanting door over de muur van de schuur. De pergola biedt extra ruimte voor klimplanten. In de tuin vind je een vlinderstruik, struikveronica, klimop, klokjesbloem, monnikskap, verbena, munt, dovennetel, pluimspirea en clematis. Voor de bestrating heeft Joke klinkers hergebruikt en gekozen voor vrij grove voegen, waardoor regenwater er niet op blijft staan. Het regenwater wordt opgevangen in een grote regenton en door het sedumdak. Er is ook een vijver met een open gedeelte. Door de soortenrijke beplanting en bloemen is het een fijne plek voor veel bijen, vlinders en andere insecten. Ook zijn er nog extra voorzieningen voor dieren in de tuin waar vogels wat lekkers kunnen vinden.  

Natuur de tuin in

Brigitte de Veld haalt zoveel mogelijk natuur de tuin in. De paden zijn gemaakt van boomschors, zodat het regenwater makkelijk in de grond opgenomen kan worden. Ook is er een regenton. Het regen- en slootwater wordt gebruikt om de planten in de tuin water te geven. Daarnaast is er een open, stromende vijver die toegankelijk is voor salamanders en kikkers. Er staat een groot bijenhotel met de daarbij behorende bijenplanten in de tuin. Er staan vijgenbomen, kattenstaart, pronkerwt, hemelsleutel en er is een moestuin met salie, tijm, aardbeien, rode kool, dille, peterselie en bieslook. Veel van de planten zijn stekken of zaad die Brigitte van vrienden of buren gekregen heeft. Er is een compostbak. Het compost kan helpen de bodem te verbeteren en de planten te helpen groeien. Zij gebruikt geen bestrijdingsmiddelen.

Diervriendelijke tuin

De tuin van José Noomen is een diervriendelijke tuin met veel voedsel, verschillende (beschutte) plekken (ook voor nesten) en een zelfgemaakt, groot insectenhotel. Het is volgens Jose een komen en gaan van allerlei vogels, insecten en vlinders. Ze gaat goed met regenwater om met twee sedumdaken en vier regentonnen. Op de regentonnen heeft ze ook nog sedumplantjes geplaatst. Er is een verscheidenheid aan (fruit)bomen, wilde bloemen, vaste planten en een moestuintje. Met een vijgenboompje, verbena, klimop, perenboom, zonnebloem, vrouwenmantel, sla, prei, dille en framboos. De paden zijn gemaakt van boomschors en er is een groene erfafscheiding.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?