Week van de Duurzaamheid in Nieuwkoop

©Bibliotheek Rijn en Venen

Gemeente Nieuwkoop doet mee aan de Week van de Duurzaamheid van zaterdag 9 tot en vrijdag 15 oktober. Er zijn verschillende activiteiten, thuis en uit.

De Nieuwkoper licht er een paar activiteiten uit:

Zaterdag 9 oktober is de Duurzaamheidsmarkt. Tijdens de reguliere zaterdagmarkt op het Reghthuysplein in Nieuwkoop is ook de Duurzaamheidsmarkt van 8:00 tot 13:00 uur. Op deze markt vertellen drie organisaties – Duurzaam bouwloket, het platform Duurzame Huizenroute en het TechniekHuis – wat zij voor jou kunnen betekenen. Heb je vragen over duur­zaamheid? Kom dan langs.

Mobiliteitsquiz

Op maandag 11 oktober kun je je kennis van duurzame mobiliteit testen met de Mobiliteitsquiz. De quiz is deze maandag online te spelen op www.duurzaam­nieuwkoop.nl. Ben je degene met de meeste kennis over dit onderwerp? Dan maak je kans op een mooie duur­zame prijs.

Workshop

Creatief kunnen basisschoolkinderen worden op woensdag 13 oktober. Bibliotheek Rijn en Venen verzorgt een workshop insectenhotel maken of een vogelhuisje versieren. Want insecten zijn bijzondere beestjes. Bijen, vlinders, oorwormen en lieveheersbeestjes, het zijn nuttige insec­ten. Ze zorgen voor de bestuiving van bloemen en planten, maken honing en houden planten luisvrij. Helaas komen sommige insecten steeds minder voor. Dat komt onder andere door verstening. De insecten hebben zo meer moeite om aan voedsel te komen en te overleven. Met een insectenhotel help je ze een handje. In de zomer is het een nest­ en rustplaats en in de winter wordt het gebruikt om te overwinteren.

Vogels rekenen op vogelhuisjes tijdens de herfst-­ en wintermaanden. Met extra voeding en een vogelbadje help je ze de winter door. De workshop insectenhotel maken of vogelhuisje versieren is voor kinderen uit groep 3 tot en met 8. Ouders of verzorgers mogen gezellig meedoen. De workshop is van 14:15 tot ­15:30 uur en van 15:45 tot ­17:00 uur bij Bibliotheek Rijn en Venen in Ter Aar (in IKC De Vaart aan de Beverlanderhof). Deelname is gratis en is inclusief materialen, limonade en wat lekkers.

Na afloop neem je het insectenhotel of vogelhuisje mee naar huis en geef je het een mooie plek in de tuin.

Opgeven workshop 1
Opgeven workshop 2

Vaartocht elektrische boot

Vrijdagmiddag 15 oktober kun je meevaren met een vaartocht op een elektrische boot, de Nieuwkoopse Plassen op. Voor meer info, klik je op deze link.

Programma

Het volledige programma vind je via deze link.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?