Op 8 mei werd dr. Thérèse Elkerbout, mondhygiënist bij Mondhygiënepraktijk Nieuwkoop, docent aan de Universiteit van Amsterdam en klinisch epidemioloog, bekroond met de World Dental Hygienist Award in de categorie (wetenschappelijk) Onderzoek.
Deze hoog aangeschreven prijs zal zij op vrijdag 12 juli tijdens het Internationale Symposium of Dental Hygiene in Seoul in Zuid-Korea in ontvangst nemen

Thérèse Elkerbout is sinds 2008 werkzaam als mondhygiënist bij de Mondhygiënepraktijk in Nieuwkoop, waar zij ook mede-eigenaresse is.

In december 2022 behaalde zij haar doctoraat aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) met haar proefschrift ‘Preventie en Mondhygiëne: instructies, tandenborstel en mondspoeling’. Momenteel zet zij zich naast het lesgeven ook in als begeleider van studenten en promovendi voor de Parodontologie afdeling van ACTA. Daarnaast is zij actief betrokken bij de Stichting Help UGanda (HUG), waarvoor zij tandheelkundig vrijwilligerswerk verricht in Oeganda.
De jury van de Sunstar World Dental Hygienist Awards erkent Thérèse als een toonaangevende figuur binnen haar vakgebied, vooral door de combinatie van al haar werkzaamheden.
Deze prestigieuze onderscheiding wordt om de twee jaar toegekend aan mondhygiënisten die belangrijk werk verrichten binnen deze discipline. Het is de zesde keer dat de prijs, met categorieën als onderzoek, onderwijs, zorg en maatschappelijke gezondheid wordt uitgereikt.
Een combinatie van jurybeoordelingen en publieksstemmen bepaalt de winnaars. Op 12 juli zal Thérèse aanwezig zijn in Zuid-Korea om haar award in ontvangst te nemen.
“Ik voel me vereerd dat ik de Sunstar World Dental Hygienist Award in het onderdeel Onderzoek heb gewonnen. Deze prijs is voor mij een mijlpaal. Ik wil graag iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt: de Sunstar Foundation, de jury van de International Federation of Dental Hygienists (IFDH) en mijn patiënten, studenten, vrienden en familie die voor mijn inzending hebben gestemd.”
Deze erkenning onderstreept niet alleen Thérèse’s toewijding aan haar vak, maar ook haar voortdurende inzet voor het verbeteren van de mondgezondheid op wereldschaal.