Het bestaande stroomnet dreigt dicht te slibben, reden waarom netbeheerders haast willen maken met het plaatsen van extra transformatorhuisjes.
In heel Nederland moeten er de komende jaren om en nabij honderdduizend exemplaren bij komen. Ook de gemeente Nieuwkoop ontkomt er niet aan ook al is op dit moment nog niet duidelijk om hoeveel huisjes het gaat en waar deze geplaatst gaan worden.
In het AD is over deze kwestie te lezen dat ‘politiek Nieuwkoop’ zich zorgen maakt. Hoeveel -huisjes komen er en waar en hebben inwoners er nog wat over te zeggen?
D66 Nieuwkoop wil van het college weten hoeveel er neergezet worden en waar precies. Volgens de partij worden op verschillende plaatsen in het land transformatorhuisjes midden in een wijk geplaatst en moet soms een speelveld of parkeerplaats wijken.
D66 vindt dat Nieuwkoop daarom in actie moet komen om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan.
D66 raadslid Marcel Touw in het AD: ,,Wij willen weten of de gemeente het voornemen heeft om het ontwerp van de huisjes te verfraaien of samen met de bewoners van de betreffende straat te bekijken hoe een elektrahuisje er zo passend mogelijk uit kan komen te zien. De gemeente is een gesprekspartner van de netbeheerder, maar blijkbaar zijn inwoners dat niet”
Het aantal elektriciteitshuisjes en de locatie daarvan hangt onder meer af van het aantal woningen dat stroom nodig heeft en de ontwikkelingen in een buurt, stelt een woordvoerder van Liander die onder meer in Zuid-Holland het net beheert. Liander geeft in het AD aan bijvoorbeeld rekening te houden met het aantal aanwezige elektrische auto’s in een wijk of het aantal zonnepanelen en airco’s. ,,Ook kijken we uiteraard naar een locatie die de minste overlast veroorzaakt voor de omgeving”, zegt een woordvoerder.
AD: Gemeenten bepalen samen met de netbeheerder waar de huisjes moeten komen en dragen enkele belangrijke criteria voor plaatsing aan, zoals de aanwezigheid van groenvoorziening, verkeersveiligheid en de impact op de omliggende bebouwing. Ook kunnen ze eisen dat een beschermd stads- of dorpsgezicht niet wordt aangetast. Maar met de technische eisen die de netbeheerder stelt aan de locatie en de eisen van de gemeente, is het flink zoeken naar een geschikte plek.
Netbeheerder Liander zegt met de gemeente afspraken te maken over de locatie, waarbij de belangen van omwonenden worden meegenomen. Tegelijkertijd kunnen inwoners geen bezwaar maken tegen de komst van een elektriciteitshuisje, stelt de woordvoerder. ,,Er is namelijk geen vergunning nodig voor objecten die lager zijn dan drie meter en/of een oppervlakte hebben van maximaal vijftien vierkante meter.”