Nieuwkoop telt ongeveer twaalfduizend bomen, niet meegeteld zijn de bomen die in de privé tuinen van inwoners staan. Door ziekte, schade en of ouderdom vallen er jaarlijks bomen weg: de gemeente probeert in deze gevallen zoveel mogelijk voor passende vervanging te zorgen.
Helaas komt het ook voor dat bijzondere bomen moeten verdwijnen. Bomen die door de gemeente zijn aangewezen als beschermwaardig.

Het komend plantseizoen moet in de kern Nieuwkoop een drietal van deze bomen vervangen worden. De gemeente doet in deze gevallen ook iets extra’s, zoals het aanplanten van een grotere boom of een extra exemplaar. Deze kapontheffingen vindt u op pagina 7, bij de Officiële Bekendmakingen.

Treurwilg Reigerstraat
De treurwilg in de Reigerstraat, aan het einde van de Roerdomplaan, wordt steeds slechter. Voor de veiligheid is het nodig de grote armen van de boom steeds verder in te korten. Zolang het verantwoord is, blijft de boom staan.
Holtes en paddenstoelen in deze boom zijn waardevol voor allerlei dieren en planten. De wilg draagt bij aan de biodiversiteit in de omgeving. Een kapontheffing is al wel aangevraagd, zodat de boom verwijderd kan worden zodra dat echt nodig is. Als toekomstige monumentale boom wordt er alvast een nieuwe treurwilg geplaatst.


Es Elleboogvaart
In de groenstrook langs de Elleboogvaart bij de Wagnerstraat staat een es. Helaas is er door een honingzwam rotting in de stamvoet ontstaan en is de boom aangetast door essentaksterfte. Op deze locatie wordt een fladderiep aangeplant.



Linde Halve Roe
Langs de Halve Roe bij de huisnummers 37 en 39 staat een afgestorven linde. Er komt op deze locatie een nieuwe boom, er wordt nog nagedacht over de soort. Kiest men voor een kleinere boom dan wordt op een andere locatie een extra boom aangeplant, dit om het verlies te compenseren.