Nu ouders hun kinderen niet altijd meer laten vaccineren tegen onder andere mazelen en kinkhoest, stijgt het risico op besmetting. Verschillende centra voor kinderopvang in het Groene Hart waaronder ook het Nieuwkoopse Polderpret maken zich hierover grote zorgen.

Volgens Gjalt Jellesma, voorzitter van de Branchevereniging voor Ouders in de Kinderopvang (BoiNK), zijn er meerdere kinderopvangorganisaties die ongevaccineerde kinderen weigeren. Zo ver wil men in het Groene Hart niet gaan. Volgens Jellesma is het overgrote deel van de ouders met kinderen op de opvang vóór vaccineren. Dit geldt ook voor een eventuele wet die toestaat dat de kinderopvang ongevaccineerden kan weigeren wanneer de vaccinatiegraad te laag is.

Kinderdagverblijf Polderpret in Nieuwkoop laat kinderen zonder vaccinaties toe. ,,Maar we vragen wel naar inentingen, want je wilt uiteindelijk weten wat je in huis hebt”, zegt Hanriëtte Brouwer, directeur en eigenaar van het kinderdagverblijf. Hoewel Brouwer het belang van inenten onderschrijft, vindt ze het lastig om het verplicht te stellen. ,,We hebben hier een heel hoge vaccinatiegraad, dat scheelt. Maar een vaccinatie verplicht stellen vind ik eigenlijk weer een stap te ver gaan.”