In de herfst en winter hebben we regelmatig te maken met neerslag: in 2023 was het najaar extreem nat. Als het regent, stijgt het grondwater: door grote hoeveelheden neerslag kan het grondwater zo hoog komen dat het in kelders, kruipruimtes en convectorputten komt te staan. Tuinen worden drassig en het water vormt plassen op de grond. Als dat leidt tot problemen, noemen we dat grondwateroverlast. Op veel plaatsen lost de grondwateroverlast vanzelf op als de regen afneemt en het water weer zakt.
Eigenaren van een pand zijn verantwoordelijk voor het eigen perceel en alles wat erop gebouwd is. Zij zorgen er bijvoorbeeld zelf voor dat een te veel aan grondwater afgevoerd wordt en dat ruimtes waterdicht zijn. Dit geldt ook voor het dak. Dit is landelijk zo geregeld, grondwater leidt namelijk meestal niet tot problemen als ruimtes waterdicht zijn.
Op de website van de gemeente Nieuwkoop staat een aantal tips om wateroverlast zo veel mogelijk te voorkomen:
- Maak ondergrondse ruimtes waterdicht. Denk aan kelders en souterrains. Dit kan op verschillende manieren. Vraag een deskundig bedrijf om advies.
- Vul een diepe kruipruimte aan met een laag schelpen of zand.
- Laat de aansluiting van uw huis op het riool controleren. Meestal is het een lekkende huisaansluiting die wateroverlast in kelders en kruipruimtes veroorzaakt. Vraag een deskundig bedrijf om advies.
- Zorg ervoor dat het regenwater dat op of rond de woning valt, goed wordt afgevoerd. Als regenwater wateroverlast veroorzaakt, is dit meestal in kelders of kruipruimtes.
- Leg drainage aan op uw eigen terrein. Dan is het afvoeren van water uit de bodem over. U kunt de drainage aansluiten op een sloot en als deze er niet is, eventueel op het riool.
- Zorg dat uw tuin watervriendelijk is met weinig verharding en veel groen. Kijk op www.duurzaam-nieuwkoop.nl voor tips en ideeën.
.