Inversa, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking en autisme, kondigde vorig jaar al aan zorg te gaan verlenen vanuit één locatie namelijk de woonzorgboerderij in Woubrugge. Dit mede omdat de boerderij in Nieuwkoop is verkocht.
Daarnaast is voor een aantal bewoners de woonzorgvraag veranderd of gaat veranderen.
Inversa besloot daarom tot de aanschaf van vier tiny houses: bewoners, die toe zijn aan een meer zelfstandig leven, met de zorg op het terrein, betrekken vanaf half februari hun nieuwe onderkomen.
Inversa is hiermee de eerste gehandicaptenzorgorganisatie die tiny houses als woningen voor haar cliënten aanbiedt.

Deze week arriveerde de eerste woonunit vanuit Noorwegen in Nederland. Als kleinschalige zorgorganisatie biedt Inversa deze unieke oplossing om het gat tussen de woonzorgvraag en het tekort aan (zorg)woonaanbod te dichten.

Astrid van der Voort (directeur Inversa) en Wim Elfrink (oprichter) over de doorontwikkeling van een kleinschalig wooninitiatief:
Wij zorgen dit jaar precies 20 jaar voor onze bewoners met een beperking. Door de stijgende kosten in de zorg en de veranderende zorgvraag werden we gedwongen om efficiënter te werken en te zorgen. Daarop besloten we vanuit één locatie wonen en zorg te bieden. Doordat een aantal bewoners een minder zorgintensieve vraag hebben, was het aanschaffen van tiny houses in een beschermde omgeving een unieke oplossing. Als zorgondernemers denken wij niet in beperkingen maar juist in mogelijkheden. Dat doen we elke dag voor onze bewoners en dus ook voor onze organisatie. Juist als kleinschalige zorgorganisatie kun je sneller beslissingen nemen en samen met ons grote netwerk, sneller oplossingen bedenken en uitvoeren.

De aanschaf is zonder overheidsgeld tot stand gekomen. Met particuliere investeerders en bedrijven uit het eigen netwerk heeft men voldoende kapitaal kunnen genereren voor de aankoop van de tiny houses.
Daarnaast is Inversa veel bedrijven dankbaar die werkzaamheden gratis of met flinke korting hebben uitgevoerd. In plaats van te wachten op de overheid (voor oplossingen in woonaanbod voor mensen met een beperking) is men samen met het netwerk op een ondernemende en innovatieve manier gaan nadenken over de huisvesting van hun doelgroep.
De gemeente Kaag & Braassem werd over de voortgang op de hoogte gehouden en op een zeer plezierige wijze werd samengewerkt met betrekking tot de benodigde documentatie.
Dankzij de investering van vijf partners is het mogelijk om de praktische en duurzame tiny houses te realiseren.
Particulier geld is in de toekomst nodig om de zorg betaalbaar te houden, zegt Van der Voort. Zonder de inbreng van particuliere gelden is het lastig voor wooninitiatieven te blijven bestaan of te blijven ontwikkelen.

De installering van de tiny houses door Wildenberg Units en Idehus uit Noorwegen duurt twee
weken en is te volgen via een livestream: (www.vimeo.com/event/4875114).
Meer informatie over Inversa: www.inversa.nl

One Comment on “Tiny Houses voor mensen met een beperking”

  1. Super leuk!

    Zou zelf ook heel graag een Tiny house willen. Maar ja , waar vind je een locatie hier in de buurt?

Comments are closed.