Foto: © De Nieuwkoper, Archief

UPDATE | Strand Zomer Nieuwkoop zamelt handtekeningen in om een ontheffing te krijgen voor spelende bandjes op het terras. Eerder deze maand werd bekend dat de Nieuwkoopse strandtent geen bandjes meer mag laten optreden op het het terras, vanwege de locatie: een beschermd Natura2000 gebied. In het restaurant ligt nu een handtekeningenboek en online is er een petitie gestart via Petities24.com. Hoewel de petitie slechts enkele dagen geleden gestart is, staat de teller al op meer dan 360 handtekeningen.

Dankzij de locatie van Strand Zomer, een Natura2000 gebied, kreeg de strandtent eerder deze maand te horen dat er geen bandjes meer op mogen treden op het terras, evenals het afspelen van achtergrondmuziek. Hier zijn velen het niet mee eens: er werd veelal verontwaardigd gereageerd op het bericht.

Lees ook: Geen bandjes meer op terras bij Strand Zomer Nieuwkoop

Met de handtekeningen wilt de strandtent in Nieuwkoop niet alleen een ontheffing krijgen voor spelende bandjes, maar ook een verlenging van de sluitingstijd in het voor- en naseizoen: “Niet alleen om een ontheffing te krijgen voor een bandje op het terras maar ook om in het voor en na-seizoen gewoon tot 22:00 uur open te mogen inplaats van zonsondergang“, aldus de eigenaresse.

Update 11 juli 2019 | Gemeente Nieuwkoop reageert via een nieuwsbericht op de gemeentelijke site dat alle horeca gelegenheden in de gemeente, ongeacht de locatie, zich moeten houden aan het Horecabeleid/Horecasantctiebeleid. In dit beleid is onder andere opgenomen dat het verboden is om muziek ten gehore te laten brengen op het terras. De gemeente heeft dit informatie-gestuurd gehandhaafd: zij moeten eerst een melding ontvangen van geluidsoverlast, alvorens een onderzoek wordt gestart. Waarschijnlijk zijn er eerder geen meldingen binnengekomen, vanwege bouwwerkzaamheden op Zuidhoek.

Ook buitenoptredens van bandjes hebben nooit gemogen: “Buitenoptredens van bands hebben dan ook nooit gemogen. Ondanks dat we begrijpen dat er mensen zijn die graag naar muziek luisteren moeten we ook rekening houden met de omwonenden en de locatie. Recreanten zijn te gast in het natuurgebied en hier past geen luide muziek bij“, aldus de gemeente Nieuwkoop. Binnen mag wel gewoon muziek afgespeeld worden, zolang deze voldoet aan de geluidsnormen van het Activiteitenbesluit wet milieubeheer. Strand Zomer kan daarnaast twaalf keer per jaar een melding doen om de geluidsnormen te overschrijden.

Het artikel is geüpdatet naar aanleiding van een reactie van de gemeente Nieuwkoop.