De kosten per kilowattuur (kWh) zijn dit jaar flink gestegen. Dit resulteert automatisch in het feit dat schoonmaakklusjes in huis met elektronische apparatuur ook meer gaan kosten. Een belangrijke taak in huis, stofzuigen, is daarmee ook duurder geworden. 

Uit het onderzoek kwam naar voren dat

In  2021 stofzuigen ongeveer € 4,79 per jaar kostte, de kosten in 2022 opgelopen zijn tot zo’n € 24,28, dat is ruim 5x zoveel en er een groot verschil is in het vermogen van stofzuigers.

Wat ben je jaarlijks kwijt aan stofzuigen? 

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek kost een kWh in september 2022 gemiddeld € 0,6439. Dit is flink meer dan in september 2021, waar een kilowattuur bij een variabel leveringstarief nog € 0,1270 kostte. In 2022 betaal je dus 5x meer kWh. Om uit te rekenen hoeveel een uur stofzuigen kost, is het belangrijk om te weten hoeveel watt vermogen een stofzuiger heeft.   Vacuumtester.com heeft het vermogen van ruim 30 stofzuigerseries van vijf bekende stozfuigermerken in Nederland op een rij gezet. Hieruit blijkt dat stofzuigen bijna 20 euro per jaar duurder is. Dat is een stuk meer dan vorig jaar. Uit diverse onderzoeken blijkt dat men gemiddeld een uur stofzuigt per week. Als we de rekensom doorvoeren voor een heel jaar wordt het verschil in kosten nog duidelijker: met de nieuwe energiekosten ben je zo’n € 24,28 per jaar kwijt, waar dat in 2021 nog € 4,79 was.

Tips om minder te hoeven stofzuigen Besparen op stofzuigerkosten? Bekijk dan een aantal tips waarmee je de stofzuiger er minder vaak bij hoeft te pakken:  

  • Zorg voor een goede ventilatie, houd roosters schoon en zet soms een raampje open. 
  • Trek schoenen uit bij het betreden van de woning en leg deurmatten neer.
  • Berg kleding op en voorkom veel rommel in huis.
  • Lucht lakens en beddengoed regelmatig buiten en was deze regelmatig.