Statenleden provincie Zuid-Holland maken kennis met ‘ons groene gebied’

nieuwkoopse plassen

Foto: De Nieuwkoopse Plassen. © E. van Coolwijk, Pixabay

Onlangs hebben 14 Statenleden en 6 medewerkers van de provincie Zuid-Holland kennis gemaakt met de Rijn- en Veenstreek. Op uitnodiging van wethouder Antoinette Ingwersen bezochten zij ‘ons groene gebied’ en bespraken zij drie actuele thema’s: stikstof en natuurontwikkeling, mobiliteit en openbaar vervoer en ruimte en druk op ruimte.

De werkbezoekers hebben voor het onderwerp stikstof en natuurontwikkeling een rondrit in de regio gemaakt per bus. Via Zuidhoek – een duurzame woonwijk – zijn zij bij Strand Zomer in de boot gestapt voor een vaartocht over de Nieuwkoopse Plassen. Wethouder Guus Elkhuizen sprak tijdens deze vaartocht over het thema stikstof en natuurontwikkeling.

Later op de dag ging wethouder Ingwersen dieper in op het belang van mobiliteit en goed openbaar vervoer. Hoewel veel inwoners vanuit de verschillende dorpen naar de grotere steden reizen voor werk of studie, zijn de verbindingen met bijvoorbeeld Noord-Holland niet optimaal. “Een van de oplossingen om het aanbod aan auto’s te verlagen, is een goed openbaar vervoersysteem”. Ook liet Ingwersen weten voorstander te zijn voor een snelle R-net aansluiting vanaf Uithoorn: “Ik pleit dan ook voor een snelle R-net aansluiting vanaf Uithoorn via Nieuwkoop naar station Alphen aan den Rijn. Zeker als de tramlijn van Amsterdam naar Uithoorn is doorgetrokken, zal een dergelijke OV-lijn een serieuze vervoersoptie zijn voor onze inwoners“, aldus Ingwersen. Eerder deze week verscheen in deze online krant een artikel over een petitie voor het doortrekken van de Uithoornlijn.

Lees ook: Let op: inzameldagen voor huishoudelijk afval veranderen in 2020

Tenslotte is er bij de statenleden ook de grote druk op ruimtegebruik – een belangrijk thema binnen de gemeente – aangekaart. “De statenleden waren positief over het werkbezoek en gaven aan de problematiek van onze regio helder op het netvlies te hebben”, laat de gemeente Nieuwkoop weten op haar website.

Samenwerking
Gemeente Nieuwkoop werkt op veel verschillende thema’s samen met andere gemeenten en provincies. Zo zijn bijvoorbeeld de gemeente Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem een belangrijke partner voor de provincie Zuid-Holland.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?