Nu de benzine- en tabaksprijzen door het dak knallen, daarbij de boodschappen en drogisterij artikelen nog maar even buiten beschouwing gelaten, loont het zelfs de moeite om vanuit Nieuwkoop (zo’n 160 kilometer van de grens) naar onze oosterburen te rijden. Men moet dan wel groot inslaan bij voorbeeld voor meerdere gezinnen.

Laten we beginnen met de benzineprijzen: de adviesprijs van een liter Euro95 bedraagt in Nederland €2,27
Bij de meeste tankstations wordt er wel wat korting gegeven, maar het blijft schrikken. Daar komt nog bij dat door de instabiele situatie in het Midden-Oosten het prijsplafond nog niet bereikt is.
In ons land is de benzineprijs opgebouwd uit een aantal componenten namelijk de ‘kale’ benzineprijs (ongeveer de helft van hetgeen de consument aan de pomp moet afrekenen), de torenhoge accijnzen en 21% BTW. Door de uitgestelde belastingverhoging wordt benzine per 1 januari 2025 nóg een kwartje duurder.
In Duitsland kan men op dit moment voor €1,46 per liter de tank vullen met Euro95. Uitgaande van 45 liter levert een tankbeurt over de grens dus een besparing op van zo’n vijfendertig euro.

Vervolgens de boodschappen en drogisterij artikelen waar wij in Nederland de hoofdprijs voor moeten betalen.
Bij Duitse supermarktketens als Rewe en Edeka zijn tegen aangename prijzen veel eigen merk artikelen verkrijgbaar. Ook is het bekend dat A-merken als Nutella, Coca-Cola (denk aan de suikertax) en Maggi er aanzienlijk goedkoper zijn. Vooral als bepaalde, veel gebruikte producten in de aanbieding zijn, zou het zo maar kunnen lonen om een rit naar vlak over de grens te maken.
Neem dan meteen héél véél toiletartikelen mee want ook hier geldt: in Duitsland betaal je in sommige gevallen minder dan de helft. Het zijn dan weliswaar niet de merken die hier in de schappen liggen maar naar verluidt kwalitatief net zo goed, zo niet beter.

Tot slot (en niet voor niets tot slot…) tabak. Door het ontmoedigingsbeleid van de Nederlandse regering betaalt men momenteel ruim elf euro voor een pakje van twintig sigaretten en bijna vijfentwintig voor zeg maar ‘een builtje zware van Nelle’. Over de grens zijn vergelijkbare producten zo’n 50% procent goedkoper, dus voor rokend Nederland is hier het nodige te besparen.

Alles bij elkaar loont het zeker de moeite om (bij grote hoeveelheden, dat wel) zo af en toe een ‘dagje over de grens’ te ondernemen al is het alleen maar om jezelf aan het einde van de besparingsexpeditie te kunnen trakteren op een brötchen bratwurst mit sauerkraut.