Al begonnen met een bord of vlot voor het project Slootkunst, een expositie in de Ringsloot en Voorwetering van de Dorpsstraat in Nieuwkoop? Nee? Ga dan snel een gratis paneel halen en ga aan de slag.

Slootkunst wordt ook dit jaar een lange strook aan kunstwerken. Geschilderde en aangeklede panelen én vlotten met daarop 3d-werken. Het thema is Nieuwkoop maakt het al 750 jaar, om toch nog een beetje te kunnen vieren dat Nieuwkoop in 2020 750 jaar bestond.

Jan is bezig met twee huizen die de energietransitie door de loop van de jaren laten zien. ©Slootkunst

Energietransitie
Jan uit Noorden is druk bezig met het vullen van een vlot. Daarop maakt hij een fraaie weergave van de energietransitie. Hij bouwt twee doorsnede woningen. De een uit de jaren ’60 en de ander anno 2020. De huizen laten tot in detail de verschillen zien, zoals met en zonder isolatie, cv-ketel versus warmtepomp en enkel glas versus triple glas. Jan vindt het heerlijk dat hij in deze rare tijd in een verwarmde schuur iedere dag wat te doen heeft.

Hij is niet de enige die bezig is met een kunstwerk op een vlot. Ook Bloemenhuis Pieterse is van de partij. Michael Pieterse: “Wij vinden het een leuk project en hebben er samen met onze stagelopers een leeropdracht van gemaakt. Ik kan het andere bedrijven ook echt aanraden. Laat zien wat jouw bedrijf vroeger of nu fabriceert. Hierbij laat je jouw betrokkenheid bij Nieuwkoop en bij je personeel zien.”

Scouting Nieuwkoop heeft inmiddels al vijf panelen opgehaald. “Ideaal om in de wintertijd met elkaar een creatieve opdracht uit te voeren. En straks in de zomer als je er langs wandelt te kunnen zeggen: Kijk die hebben wij gemaakt.”

Aanmelden
De kunstroute, die van 8 mei tot en met 1 oktober met de benenwagen te nemen is, is ongeveer 1,5 kilometer lang. Met inmiddels al negentig opgehaalde panelen leeft het al flink in Nieuwkoop. “Maar we zouden nog heel graag meer mensen enthousiast krijgen”, zegt Theo Agterhof, één van de kartrekkers van Slootkunst. “We kunnen tot zeker 150 panelen kwijt dus kom vandaag nog een gratis paneel ophalen bij het TechniekHuis. Mail daarvoor even naar nieuwkoopmaakthet@gmail.com en maak een afspraak om langs te komen.”

Het TechniekHuis is te vinden op het industrieterrein in Nieuwkoop aan de Teddingtonweg 2. Zodra de KlusWijs aan de Industrieweg weer open mag, kunnen de panelen hier weer gratis worden afgehaald.

Lees ook: Project Rembrandt finalist Liselotte van der Zwet: ‘Doe ook mee aan Slootkunst’