Slikkendammersluis- en brug maand dicht voor afrondende werkzaamheden

Vanmorgen sloot de Slikkendammersluis en -brug in Woerdense Verlaat voor al het gemotoriseerde verkeer. De brug is elke dag dicht tussen 9:00 en 15:00 uur. Voor fietsers en voetgangers is er een noodbrug. De afsluiting duurt vier weken.

De locatie van de Slikkendammersluis- en brug.

Tot eind maart voert De Boer & De Groot civiele werken onderhoudswerkzaamheden uit aan De Slikkendammersluis en -brug. Dit gebeurt in opdracht van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Ook voor deze brug geldt dat door het winterweer enige vertraging is ontstaan. Dit is opgelost door de week afsluiting die in de afgelopen periode gepland stond naar achteren te schuiven. Hierdoor is de brug in maart niet drie, maar vier weken dicht.

In de week van 24 februari werden de voorbereidende werkzaamheden hervat. De sluiskolk is drooggezet. Deze kolk zag na veertig jaar voor het eerst weer daglicht. Om schade aan de betonconstructie van de kolk te voorkomen, werd het gewicht van het afgepompte water gecompenseerd door stalen rijplaten. Omdat de kolk droog kwam te staan, werd de hulp ingeroepen van een ecoloog om de ingesloten vissen, krabben en kreeften te vangen en over te zetten.

Op 25 februari werden de taats – het onderste draaipunt van het deurscharnier – en drempels geïnspecteerd. Tevens is een aanvaarpaal vervangen. 

Komende weken wordt het luik in het fietspad welke toegang geeft tot de hydraulische cilinder die de brug opent en sluit, vervangen. Het nieuwe luik is geprefabriceerd in de werkplaats van De Boer & De Groot in Harlingen en gereed voor montage.

Afsluiting

Vanaf vandaag tot en met 26 maart is de brug afgesloten en vindt onderhoud plaats aan de val en bovenbouw van de brug. De onderhoudswerkzaamheden bestaan uit het uitwerken van de conservering, reparatiewerk aan de slijtlaag op de val, het vervangen van het inspectieluik en onderhoud aan landverkeersseinen en slagbomen.

Bouwapp

In de Bouwapp worden de actuele werkzaamheden bijna dagelijks bijgewerkt. Ook is daar het tijdpad te vinden en foto’s van de werkzaamheden. De Bouwapp is te downloaden via de Appstore en staat ook online. Via deze link ben je direct bij het project Slikkerduimersluis. In de app kun je bij Project zoeken ‘Renovatie Slikkendammersluis’ intypen. Vanzelfsprekend is de afsluiting van de brug ook gemeld op borden langs de weg.

Wie vragen heeft, kan zich wenden tot de aannemer via rijnland@deboerendegroot.nl.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?