‘s Nachts elkaars dekens stelen, een te vroege wekker of keihard snurken: het bed delen kan een hoop irritaties met zich mee brengen. Uit een enquête van Smulders Textiel, uitgevoerd onder 1200 Nederlanders, blijkt dat één op de tien Zuid-Hollandse stellen hier wekelijks tegenaan loopt. Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde in Nederland.
Het probleem doet zich vooral voor bij samenwonende stellen die (nog) niet getrouwd zijn:18,8% heeft wekelijks slaap gerelateerde ruzies. Getrouwde stellen en niet-samenwonende koppels hebben minder vaak wekelijkse slaapruzies, ongeveer 8% heeft hiermee te maken.
De voornaamste redenen voor slaapruzies zijn:
- Gedrag van partner (36,1%)
- Slaap- en wektijden (27,8%)
- Algemene stress en zorgen (15%)
- Bedtijdrituelen (15%)
- Gebruik van elektronische apparaten (14,3%)
- Persoonlijke slaapgewoonten (12%)
- Privacy en intimiteit (12%)
- Licht in de slaapkamer (11,3%)
- Temperatuur van de kamer (9,8%)
- Geluiden in de omgeving (9%)
Slaapruzies zijn vaak onschuldig, maar kunnen ook flinke gevolgen hebben voor de relatie: voor 3% van de Nederlandse stellen is dit zelfs de reden geweest om uit elkaar te gaan. Nog eens 6% ervaart ernstige relatieproblemen door nachtelijke ruzies. Mannen ergeren zich een stuk vaker dan vrouwen: ongeveer twee keer zoveel.
Hoewel Zuid-Hollanders vaak kibbelen in de slaapkamer, beoordelen zij hun slaapkwaliteit gemiddeld met een 6,9. Dat is gelijk aan het landelijk gemiddelde. Zuid-Hollandse 65-plussers zijn echter een stuk tevredener, zij geven hun nachtrust een 7,4.
Benieuwd hoe het eraan toe gaat in de Nederlandse slaapkamers? Meer informatie over het onderzoek is te lezen op: https://www.smulderstextiel.nl/onderzoek-slaapruzies/