Met een feestelijke bijeenkomst in het Archeon in Alphen aan den Rijn viert Rijnlandse Geschiedenis op zaterdag 16 november haar tien jarig bestaan. Het jubileumprogramma omvat een korte terugblik op de jonge geschiedenis van de stichting Rijnlandse Geschiedenis en twee lezingen over veendaling in Rijnland. Tot slot volgt de prijsuitreiking voor de beste regionale productie over de geschiedenis van de regio.

Wat in 2014 begon met zeven deelnemende verenigingen is inmiddels uitgegroeid tot een netwerk van bijna vijftig organisaties, waaronder grote musea, regionale archieven en het Hoogheemraadschap Rijnland. Ook hebben vrijwel alle lokale historische verenigingen in Rijnland zich aangesloten bij Rijnlandse Geschiedenis. Mensen uit de lokale verenigingen en geïnteresseerden vinden elkaar op de goed bezochte bijeenkomsten. De website (www.rijnlandgeschiedenis.nl) bevat volop nieuws en aankondigingen van interessante evenementen en meer dan tweehonderd artikelen.

Twee sprekers houden onder voorzitterschap van Hans Blom, voorzitter van het Comité van Aanbeveling, een lezing over een specifiek Rijnlands verschijnsel. Petra van Dam, hoogleraar milieu en watergeschiedenis, spreekt over Modderen in het moeras. Vanaf het moment dat er rond het jaar 700 in Rijnland de veengronden werden ontgonnen, is er veendaling opgetreden. Petra gaat in op de vraag wat dat betekende voor de boeren, huiseigenaren en waterschappen in dit gebied.
Henk Schaap, bestuurslid van Vereniging Oud Lisse, spreekt over De Lisserpoelpolder, die vierhonderd jaar geleden van een veenplas veranderde in vruchtbare landbouwgrond. Tot op de dag van vandaag is dit gebied deels agrarisch gebleven. De geschiedenis is nog steeds zichtbaar in het landschap.

Met een wedstrijd daagde Rijnlandse Geschiedenis de regio uit om over de geschiedenis van Rijnland een artikel of andere ‘productie’ in te sturen en zo kans te maken op een prijs van vijfhonderd euro.
Acht inzendingen kwamen binnen en aan de jury, bestaande uit Sylvia Braat, Meta Henneke en Cor Smit, de schone taak een winnaar aan te wijzen.