Om belangrijke natuurgebieden in het Groene Hart te beschermen, moet er snel iets gebeuren vindt de Provincie Zuid-Holland. Hoewel er landelijk nog steeds behoorlijk gesteggeld wordt over zaken als natuurbehoud en de stikstofcrisis plus alles wat daar, direct of indirect, mee te maken heeft, wil het provinciebestuur het heft in handen nemen en nu al, samen met de Provincie Utrecht, in actie komen.

De Ecologische Autoriteit, een door de minister van stikstof in het leven geroepen instituut, heeft de provincies geadviseerd haast te maken met initiatieven c,q, werkzaamheden die de natuur in het Groene Hart moeten beschermen. Het zou hier kunnen gaan om het verstevigen of beschermen van de oevers om de legakkers te beschermen en/of het plaatsen van afscheidingen tussen de plassen om vervuiling door vogelpoep tegen te gaan. De Provincie heeft naar aanleiding van dit advies besloten om deze en ook andere projecten versneld aan te pakken.

In het Groene Hart liggen vier Natura 2000-gebieden waarvan de Nieuwkoopse Plassen er één is. Er is in de afgelopen jaren al veel gedaan om de waterkwaliteit te verbeteren, maar het kan beter.
De Pot, een plas met legakkers nabij Woerdense Verlaat, zorgt voor hoofdbrekens. De uitwerpselen van de daar broedende reigers, aalscholvers , lepelaars en meeuwen zorgen ervoor dat het water te voedselrijk wordt.
Omdat het water in de richting van de Ziendesluis bij Zwammerdam stroomt, wordt het water de schonere plassen in getrokken.

Het IVN heeft samen met het hoogheemraadschap van Rijnland aan een oplossing voor dit probleem gewerkt. Op zes of zeven plekken tussen die legakkers worden dammen of houten schotten aangebracht om de stroming te breken.
Er wordt zelfs gekeken naar de mogelijkheid tot het plaatsen van een uitschuifbare stuw, later dit jaar neemt het waterschap hierover een besluit.