Pilot afsluiting Ziendeweg stuit op verzet

Gemeente Nieuwkoop krijgt veel reacties op het besluit van de gemeente Alphen aan den Rijn om de Ziendeweg tijdens een pilot af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

LEES OOK:
Ziendeweg als proef dicht voor auto’s, bestelwagens en motoren

“De Ziendeweg is een belangrijke ontsluitingsweg voor onze inwoners, maar wij zien ook de onveilige situatie voor het fietsverkeer waar Alphen aan de Rijn zich zorgen over maakt”, schrijft de gemeente op haar website. “De Ziendeweg ligt in de gemeente Alphen aan den Rijn en zij beslissen over de weg. Wij zijn betrokken bij het voortraject en bij de onderzoeken van de gemeente Alphen aan den Rijn.”

“Voorkeur voor vrijliggend fietspad” – Gemeente Nieuwkoop

In de gesprekken met de gemeente Alphen aan den Rijn heeft Nieuwkoop altijd kenbaar gemaakt dat haar voorkeur een vrijliggend fietspad is. Alphen aan den Rijn heeft verschillende scenario’s onderzocht en de voorkeur uitgesproken voor het afsluiten van de Ziendeweg voor gemotoriseerd verkeer. “Voor onze inwoners en het Nieuwkoopse wegennet heeft dit gevolgen. Daarom hebben we aan de gemeente Alphen aan den Rijn voorgesteld om eerst een pilot/proef te draaien. De gemeente Alphen aan den Rijn is hiermee akkoord gegaan. Tijdens de pilot sluit de Ziendeweg voor gemotoriseerd verkeer. Met deze pilot kunnen we de effecten van deze afsluiting meten voor de inwoners van Nieuwkoop, maar ook die van Bodegraven-Reeuwijk en Alphen aan den Rijn.”

Tussentijds monitoren

Om de weg tijdens de pilot af te kunnen sluiten voor gemotoriseerd verkeer moet de gemeente Alphen aan den Rijn eerst een verkeersbesluit nemen. Nieuwkoop vindt het belangrijk dat de pilot tussentijds gemonitord wordt, zodat wellicht al eerder aanpassingen van de pilot mogelijk zijn. “Wij zijn betrokken bij de opzet en uitvoering van de pilot, zoals de verkeersmeetpunten op lokale en provinciale wegen, zodat we kwalitatief goede informatie uit de pilot krijgen en een duidelijk beeld kunnen vormen.”