Naar aanleiding van de kletsnatte maanden die achter ons liggen, is op de site van de gemeente Nieuwkoop een aantal handige tips te vinden aan de hand waarvan de wateroverlast veroorzaakt door een te hoog grondwaterpeil wellicht iets beperkt kan worden.

Door de eindeloze plensbuien waar we sinds oktober op getrakteerd worden, is het grondwater inmiddels zoveel gestegen dat het op sommige plekken zelfs boven de grond zichtbaar is.
Een te hoog grondwaterpeil kan leiden tot overlast in de vorm van natte kruipruimtes, water in kelders en blank staande tuinen.
Aan de oorzaak is niet veel te doen, het water moet uit zichzelf weer gaan zakken, maar het is wel mogelijk om zelf zelf overtollig grondwater af te voeren of andere maatregelen te nemen.

Wateroverlast in de tuin kan veroorzaakt worden door verzakking van de grond. Er kunnen dan delen van de fundering boven de grond uitkomen. Volgens de gemeente zijn er de volgende oplossingen.

Tuin ophogen: verhoog het niveau van uw tuin met zand en aarde. In ernstige gevallen is het nodig om de hele tuin opnieuw aan te leggen.
Drainage aanleggen: als het ophogen niet het gewenste effect heeft, kunt u overwegen een drainagesysteem aan te leggen. Dit helpt overtollig water af te voeren.

Bij hoge grondwaterstanden kan er water in de kruipruimte onder het huis terechtkomen. Vaak als gevolg van fout geplaatste of afgebroken regenwaterpijpen of door verkeerd aangelegde terrassen. Mogelijke maatregelen zijn hier:

Controleer de regenwaterafvoer: zorg ervoor dat de regenwaterafvoer correct is aangesloten en niet onder het huis loost.
Beheer de bestrating rondom het huis: leg de bestrating zo aan dat regenwater wegloopt van het huis af in plaats van ernaartoe.
Verhoog de bodem van de kruipruimte: vul de bodem van de kruipruimte aan met schelpen of zand om het niveau te verhogen.
Drainage aanleggen: overweeg om drainage rondom of onder de woning aan te leggen. Dit kan helpen overtollig water af te voeren op de riolering of oppervlaktewater.

Vochtige muren kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals structureel te veel water in de kruipruimte, bouwkundige gebreken, optrekkend grondwater of onvoldoende ventilatie. Dit vocht kan aanleiding zijn tot schimmelvorming en daarmee tevens schadelijk zijn voor de gezondheid. Zelfs bij nieuwbouwwoningen kan het tot twee jaar na oplevering duren voordat het nieuwbouwvocht volledig is verdampt. Mogelijke maatregelen zijn:

Het opnieuw voegen van de gevel, repareren van scheuren en het impregneren om regendoorslag te voorkomen.
Isoleren van kruipruimte en vloer door isolatiemateriaal aan te brengen onder de vloer. Hierdoor voorkomt men optrekkend vocht.


Voor bewoners van een huurhuis is het te hopen dat de verhuurder zijn of haar verantwoordelijkheid neemt.