In Ter Aar is vanmorgen vroeg in het Aarkanaal een spandoek geplaatst door een criticus op het coronatoegangsbewijs.
Op de houten aanlegpalen in het Aarkanaal vlakbij de Aarkerk naast de Aardammerbrug is het opvallende oranje doek geplaatst met de tekst: ‘Als een QR code je vrijheid moet bewijzen, ben je die kwijt!’
De groep die het spandoek op heeft gehangen, laat in een anonieme reactie weten: “Als groepje van bezorgde ouders maken we ons zorgen over de onbezorgde, vrije toekomst van onze kinderen. De coronapas heeft niks met veiligheid, maar alles met controle te maken. Met het spandoek hopen we te bereiken dat mensen zelf gaan nadenken en zelf gaan beseffen dat er dingen niet kloppen. Dat een QR-code niet normaal is en dat het nooit normaal mag worden. Waar ligt de grens? Hoe zit het met de zogenaamde tijdelijkheid van de coronapas? Het klopt niet, en steeds meer mensen voelen dat. Spreek je uit, dat doen wij ook door middel van dit spandoek.”
QR-code
Met het coronatoegangsbewijs hebben gevaccineerden, herstelde mensen van corona (1 jaar lang) en geteste mensen vanaf 13 jaar – het 3G-beleid – toegang tot onder andere de horeca, evenementen, beurzen/congressen, sportaccommodaties, zwembaden, bioscopen/theaters en muziek- en schilderles.
Er is veel om de code te doen geweest, omdat het mensen zou buitensluiten. Het kabinet is bezig met een wetswijziging om het 3G-beleid ook in te kunnen voeren bij niet-essentiële dienstverlening, zoals kappers. Ook in het hoger onderwijs wordt gekeken naar de inzet van het coronatoegangsbewijs.
Verder gaat Den Haag in het nieuwe jaar praten over de mogelijkheid om een 2G-bewijs in te voeren, een negatieve test vervalt dan als toegangsbewijs. Dit beleid stuit in de Kamer op veel verzet.