Onze gastredacteur Bert Post ging in gesprek met Neel Karstanje.

Mijn grootste uitdaging is om te werken vanuit een gedachte
Een gedachte die naar buiten wil in woorden, vormen en kleuren
Tijdens de reis naar buiten wordt de gedachte een verhaal

Na bijna vijf jaar schrijven komt op 12 april haar debuutroman het Twijfelgebied uit. Het uitgangspunt van het verhaal is de vraag ‘Wat als fantasie en werkelijkheid door elkaar gaan lopen en fantasie een werkelijkheid wordt?’ Een origineel reisverhaal waarin een rauwe werkelijkheid en een flinke dosis humor hand in hand gaan.

Vijfhonderd leghennen ontsnappen uit een vrachtwagen. Met vette letters stond het op de voorpagina van De Waarheid. Dat was in 1955. Suzanne was negen. Ze had als kind al een fascinatie voor ontsnappen. Ze verzon manieren om zich te bevrijden van moeder, vader, broer, het huis en de familie. Ze wilde vrij zijn, een vogel zijn, een kip of desnoods een zwerfpoes zijn. In haar hoofd ontvouwde zich een magische wereld waarin ze kon verdwijnen, weg uit de dagelijkse werkelijkheid. Wat dat ook moge zijn.
Het thema van het boek gaat over de eenzaamheid van het vallen. Over de angst van het niet weten. Over de moed om weer op te staan en opnieuw te beginnen. Over de kracht van de verbeelding.

Neel ging naar school op de IVKO (Individueel Voortgezet Kunstzinnig Onderwijs). Wat zij op deze school
leerde was de verschillende kunstvormen met elkaar te verbinden. Zij leerde zich om vrij te voelen. Vrij om
te bewegen, vrij om zich te uiten.
Dat is de basis van al haar activiteiten.
Om zich meer te verdiepen in het schrijven volgde zij schrijfcursussen bij bekende schrijfsters zoals Berdie
Bartels (kinderboekenschrijfster) en volgde een jaaropleiding de Papieren Helden van Gijsje Kooter
Na haar studie psyché sociale therapie ontstond haar belevingstheater. Een mix van toneel, dans, muziek en schilderen. Neel werkte met schoolkinderen, kinderen met autisme en mensen met een verstandelijke beperking.


Een en ander is terug te vinden in haar schilderijen. Neel was onder meer assistent uitgever bij Wolters Kluwer bij het fonds management en organisatiekunde en was enkele jaren verslaggever voor een lokale krant. Samen met anderen richtte ze het Schrijfjemeecafé op in Nieuwkoop en organiseerde zij poëziemiddagen.