De Katholieke kerken in Nieuwkoop, Noorden en Nieuwveen zullen binnen afzienbare tijd ‘aan de eredienst worden onttrokken’ en een andere bestemming krijgen.
Met dit gegeven startte Leo van Klink het project Kerkschilders: met vijf collega-kunstschilders worden de zes katholieke kerken uit de gemeente Nieuwkoop op het doek vastgelegd met als afsluiting een reizende tentoonstelling.
Gastredacteur Bert Post dook deze keer in de historie van de Johannes Geboortekerk.
In Zevenhoven staat de Johannes Geboortekerk met daarachter een grote tuin, waar ook de Mariagrot te vinden is. Hier komt een actieve gemeenschap samen om met elkaar het katholieke geloof te belijden.
Het gebied van Zevenhoven, ooit een ontoegankelijk veengebied, is in de jaren na 1085 geleidelijk voor bewoning geschikt gemaakt. Het initiatief voor dit ontginningswerk werd genomen door een kerkelijk college: het kapittel van Sint Jan in Utrecht. Het is daarom dat Sint Jan de Doper de patroon werd van verschillende nieuwe parochies en dus ook van deze kerk.
Zevenhoven wordt al in 1290 vermeld als zelfstandige parochie. In de middeleeuwen ‘kerkten’ de Zevenhovenaren in een kerkje dat ongeveer op de plek moet hebben gestaan waar tegenwoordig de N.H.- kerk staat (kruising Dorpsstraat-Stationsweg).
Na 1580 was de katholieke bevolking van de statie Zevenhoven-Nieuwveen aangewezen op een schuilkerk die was gebouwd op een perceel grond op het Noordeinde. In 1829 werd de schuilkerk gerestaureerd en in 1865 werd Nieuwveen van de parochie afgescheiden. De deplorabele staat van de kerktoren was aanleiding om in 1936 over te gaan tot de afbraak van de schuilkerk.
De huidige rooms-katholieke kerk St. Johannes Geboorte is gelegen in buurtschap Noordeinde, ten noorden van het dorp Zevenhoven. Gebouwd ter vervanging van een bouwvallig geworden kerk uit begin 19e eeuw. Traditionalistische kerk, ontworpen door architect J.P. Dessing. Eén beukige zaalkerk met smaller, recht gesloten koor, doopkapel en een ongelede toren met vierzijdige spits. De kerk werd op kerstavond 1936 in gebruik genomen. Een deel van de inventaris is afkomstig uit de vorige kerk.
De naastgelegen pastorie (Noordeinde 28) dateert uit 1842. In 1985 zijn in de toren drie klokken geplaatst, afkomstig uit de (in 1990 gesloopte) R.K. Kleine Eusebiuskerk in Arnhem, dit ter vervanging van een kleine luidklok. Achter de Johannes Geboorte kerk, op het kerkhof, bevindt zich een Lourdesgrot daterend uit 1913.



In 1913 werd achter de kerk begonnen met de bouw van een kopie van de grot in het Franse Lourdes. De grot is gelegen in een klein bosje op het kerkhof. In 1977 werd de grot ingrijpend gerestaureerd. Deze grot is zes meter hoog en opgetrokken uit ruwe rotsblokken die afkomstig zijn uit de Belgische Ardennen. Rechtsboven in de rotsen staat een bijna levensgroot wit beeld van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes; dit is een kopie van het Franse beeld en dateert uit 1913.
Het is een plaats van stilte en spiritualiteit, leunend tegen het kerkhof, midden in de rust van de polder. In de meimaand wordt bij goed weer de rozenkrans gebeden. In de maand augustus zijn er meerdere vieringen rond Maria ten Hemelopneming.



Er is in 2002 een Stiltetuin aangelegd. De pastorie werd gesloopt en het nieuwe parochiecentrum, ‘het Noorderlicht’ werd in 2007 gebouwd. De begraafplaats werd uitgebreid in 2011.





Wat een mooi idee om deze en wellicht andere kerken in een historisch perspectief te stellen en vast te leggen op doek.
Zeer interessante artikelen over de kerken. Dikwijls blijft die geschiedenis alleen in archieven bewaard.