In onze rubriek ‘Onder de loep’ besteden wij uitgebreid aandacht aan personen en aangelegenheden die dat in onze ogen verdienen.
In deze aflevering het verhaal van kunstschilder en model-kerkenbouwer Cees Vink, opgetekend door onze gastredacteur Bert Post.

Cees Vink was directeur en mededirecteur van bouwbedrijf Vink + Veenman. Dit bedrijf heeft in Nieuwkoop vele huizen gebouwd en is nog steeds erg actief in onze gemeente. Hij ging zo’n vijfentwintig jaar geleden met pensioen en sindsdien wijdt hij zich aan zijn creatieve hobby’s, schilderen en het maken van miniatuur model houten gebouwen en dan voornamelijk van kerken in het Groene Hart.

Bij het Park theater heeft hij vele jaren les gehad in realistisch schilderen onder meer van Tom van Steenbergen. Hij heeft daarmee een prachtige verzameling schilderijen opgebouwd waarvan er een aantal op de foto hiernaast te zien is.
Zijn grootste passie ligt echter bij het maken van houten modellen van kerken en gebouwen. Voor de bouw van zijn gebouwen gebruikt Cees vele houtsoorten, zoals triplex, MDF, vuren- en grenenhout en soms tropisch hardhout.

Voordat hij de H. Martinuskerk in Noorden, ging bouwen heeft Cees veel onderzoek gedaan. Het archief van de kerk was opgeschoond door Kees Vork en daarbij was een plattegrond van de kerk tevoorschijn gekomen en ook een kaart van het Kadaster.
Om de juiste maten vast te stellen heeft Cees eerst de grootte van de stenen opgemeten en is daarna gaan tellen hoeveel stenen er gebruikt zijn. De exacte hoogte van de kerk heeft hij bepaald door op honderd meter afstand een hoekmeting te doen van onder aan de kerk tot de punt van de kerktoren, iets vergelijkbaars kan ook met een gradenboog. De hoogte van de Martinuskerk heeft hij aldus vastgesteld op 43 meter. De pastorie heeft hij erbij gemaakt op basis van foto’s. Op een van de foto’s is Cees is bezig de kerk na te kijken en te verfraaien.

Van de R.K. kerk in Nieuwkoop heeft Cees niet alleen het gebouw gemaakt maar ook het interieur helemaal nagebouwd. Hij is daar vaak gaan kijken en heeft heel veel foto’s genomen.
De meest recente kerk die Cees heeft nagebouwd, is de hervormde kerk in Woubrugge, in 1655 is gebouwd door de bekende architect Pieter Post. Ook hier heeft hij het binnenwerk in kleur weergegeven.
Op de planning staat nu nog de Oudshoornse kerk in Alphen aan den Rijn.

Dochter Ingrid heeft met haar man een oude burgemeesters villa in Loppersum (Groningen) gekocht om hier een dierenartspraktijk te beginnen. Het gebouw dateert uit 1907 en had na ruim honderd jaar wel enig onderhoud nodig. Op basis van zijn kennis van het miniatuur bouwen heeft Cees meegeholpen met het opknappen van de villa. Tevens heeft hij een maquette van het gebouw gemaakt.

Tijdens de Open Monumentendagen, in september, zullen Cees’ maquettes deel uitmaken van de expositie van de schilderijen van kerkgebouwen van de Clara en Franciscus Federatie.

One Comment on “Onder de loep: Cees Vink, kunstschilder en model- kerkenbouwer”

  1. leuk verhaal! Een aantal tekeningen van Cees zijn ook te bewonderen in het boek ‘Markante mensen uit ons dorp’ dat door Bert Post is uitgegeven.

Comments are closed.