Binnen de gemeente Nieuwkoop is de afgelopen twee jaar in totaal € 486.000,00 aan STAP-subsidies uitgekeerd. Vijfhonderdveertig werkenden en werkzoekenden ontvingen een gemiddeld bedrag van negenhonderd euro. Daarmee ligt het aantal toegekende subsidies volgens het AD lager dan het landelijk gemiddelde.

Het STAP-budget was een regeling waarbij men als werkende of werkzoekende een subsidie van maximaal duizend euro kon aanvragen voor scholing en persoonlijke ontwikkeling. De regeling is dit jaar stop gezet.
Per duizend leden van de beroepsbevolking, werkenden en werkzoekenden tezamen, keerde het UWV in Nieuwkoop 31,8 keer een STAP-subsidie uit. Het landelijke gemiddelde ligt op 33,4 keer.
Voorts meldt het AD dat het Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV, een doorn in het oog was dat vooral jonge en hoogopgeleide mensen uit de Randstad (eigenlijk onnodig) gebruik maakten van het STAP-budget. Dit terwijl er in gebieden waar de werkgelegenheid onder druk staat veel minder vaak een beroep op de regeling werd gedaan.
Over of er een nieuwe regeling komt en zo ja, hoe deze er uit moet gaan zien is nog veel onduidelijk. Tijdens de formatiebesprekingen van PVV, VVD, BBB en NSC is hier vooralsnog niets over naar buiten gekomen.

De STAP-subsidie was in de twee jaar dat het bestond zowel zwaar bekritiseerd als razend populair, en blijkt nu dus ook ongelijk over het land te zijn verdeeld meldt het AD. ‘Randstadprovincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland, opgeteld goed voor net niet de helft van alle werkende en werkzoekende Nederlanders, ontvingen dik 54 procent van de bijna 300 miljoen euro grote subsidiepot. Provincies als Gelderland, Limburg en Overijssel kregen juist minder subsidie dan waar je op basis van hun aandeel in de beroepsbevolking op zou mogen rekenen’.’