Ondanks de bekladding van het gemeentehuis in Nieuwveen, ging de Nieuwkoopse gemeenteraad gisteravond unaniem akkoord met het voorstel om samen met Kaag en Braassem op zoek te gaan naar een locatie voor een groot asielzoekerscentrum.

In de nacht van woensdag op donderdag hebben onbekenden het gemeentehuis in Nieuwveen beklad met leuzen waaruit valt op te maken dat men van mening is dat er in Nieuwkoop geen AZC mag komen. Het tijdstip leek bewust gekozen aangezien de Gemeenteraad hier dezelfde avond een beslissing over zou nemen..

Op 12 april (link) maakte de gemeente Nieuwkoop bekend dat zij samen met buurgemeente Kaag en Braassem op zoek gaat naar een mogelijke locatie voor een asielzoekerscentrum. Deze mededeling werd, zo leek het, door de Nieuwkoopse bevolking voor kennisgeving aangenomen. Met de Raadsvergadering van gisteravond voor de deur, bleek een en ander toch op tegenstand te stuiten. De gewraakte graffiti is inmiddels verwijderd. Een woordvoerder van de gemeente wees er op dat er slechts gesproken wordt over een mogelijke locatie voor een AZC en dat er nog helemaal niets vast staat. Sinds de invoering van de spreidingswet op 1 februari is het wel zo dat elke gemeente in ons land verplicht is om naar rato van het aantal inwoners opvangplekken voor asielzoekers te realiseren.

De gemeenteraadsleden hielden de kaarten lang tegen de borst ,maar uiteindelijk werd unaniem met het Raadsvoorstel ingestemd, ook al gebeurde dit in sommige gevallen schoorvoetend. Niet instemmen zou voor de inwoners van de gemeente nóg vervelender zijn zo verwoordde SBN de terughoudendheid.

De spreidingswet verplicht de gemeente Nieuwkoop om 188 asielzoekers op te vangen, voor Kaag en Braassem zijn dat er 179. Tezamen staan beide gemeenten voor de opgave om aan 367 mensen onderdak te bieden. Door samen op zoek te gaan naar een locatie overschrijdt men het aantal van driehonderd en is het COA verplicht het merendeel van de taken op zich te nemen.
Nog vóór de zomer zal de voorgenomen locatie bekend gemaakt worden, het nieuw te bouwen AZC zal in elk geval op het platteland, dus buiten de dorpskernen gerealiseerd worden.
Tevens werd via ingediende moties afgedwongen dat de opvang voor maximaal vijf jaar zal zijn en dat er gedurende die periode geen extra crisisopvang zal plaatsvinden.

Om het proces te volgen wordt er een klankbordgroep bestaande uit raadsleden van beide gemeentes gevormd.