Nieuwkoop 750 jaar tijdens Nieuwjaarsreceptie feestelijk afgetrapt

nieuwkoop 750 jaar afgetrapt

Foto: Kunstproject ‘Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’. © Nieuwkoop 750 jaar

In 2020 bestaat de kern van Nieuwkoop – volgens velen – 750 jaar. Hiervoor heeft een speciale stuurgroep meerdere activiteiten georganiseer die komend jaar in het teken staan van het 750-jarig bestaan van de Nieuwkoop. Donderdag 2 januari werd tijdens de nieuwjaarsreceptie van gemeente Nieuwkoop de campagne afgetrapt met een toneelscène. Afgelopen zondag is het kunstproject ‘Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’ geopend.

Het was een bijzonder gezicht tijdens de nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis in Nieuwveen: in een toneelscène was een groepje zigeuners te zien dat het grondgebied van Nieuwkoop ontdekte. Vanwege een brekend wiel, besloten zij zich te vestigen in deze plaats. Het gebroken wiel is tot op de dag van vandaag nog te zien in het wapen van Nieuwkoop. Ook het logo van deze krant is daar een verwijzing naar.

Drie dagen later, op zondag 5 januari, vond de eerste jubileum activiteit plaats: na het nieuwjaarsconcert van Muziekvereniging Eensgezind in Kaleidoskoop, vond de kick-off van kunstproject ‘Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’ plaats. Theo Agterhof nodigde aanwezigen hiervoor uit: “Nieuwkoop bestaat 750 jaar. Al die tijd staan Nieuwkopers bekend om hun handige, maar ook creatieve handjes. Met ons kunstproject willen wij die creativiteit weergeven. Dat doen wij in de vorm van Slootkunst. In de Ringvaart in Nieuwkoop komen van mei tot en met september kunstwerken te staan. De onthulling is op 16 mei. Een sneak preview geven wij u vast vandaag in het restaurant van Kaleidoskoop”, aldus Agerthof.

Lees ook: Ringsloot volgend jaar vol met kunst vanwege 750 jaar Nieuwkoop

In het restaurant van het Nieuwkoopse theater zijn nu 26 kunstwerken ‘als een filmstrook’ op vierkante panelen opgehangen. Al tijdens het Torenschuddersfeest vorig jaar werden de panelen al geschilderd. Een aantal kunstenaars waren tevens aanwezig bij deze feestelijke onthulling.

In het archief Nieuwkoop 750 jaar houdt onze redactie je op de hoogte van het laatste nieuws.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?