Voor de vele recreatieve fietsers die de gemeente Nieuwkoop rijk is, zal het als muziek in de oren klinken: er komt een nieuwe fietroute rondom de molens in Hazerswoude.

Op 6 april opent Alphense wethouder Relus Breeuwsma deze nieuwe route die de naam ‘Op verkenning langs de molens rond Hazerswoude’ heeft gekregen. De route voert de fietsers door de polders langs prachtige plekjes; onderweg zijn verschillende (wind)molentypes te zien. De fietsroute is op initiatief van Klein Giethoorn en onder regie van PReT, samengesteld door het Historisch Museum Hazerswoude. Het fotowerk is verzorgd door Dirk Koster.

Hazerswoude is een écht polderdorp. De hoge veenrug waarop Hazerswoude ontstond, wordt al meer dan tweeduizend jaar bewoond. In de prehistorie leerden de Germanen en later de Romeinen al met het water in dit gebied te leven. In de dertiende eeuw begon men met het ontginnen van het moerasveen. Aan alle kanten wordt het dorp inmiddels omringd door polders. Door het introduceren van windmolens kon men steeds dieper ‘uitvenen’. vanaf de achttiende eeuw tot wel -6 m. onder NAP. Hetgeen in het landschap duidelijk zichtbaar is.

“Fietsen is gewoon heel leuk, dat zie je ook nu weer. Wij zijn als gemeente Alphen aan den Rijn samen met onze Fietshartpartners dan ook ontzettend trots op deze nieuwe route, door het karakteristieke Hazerswoude” aldus Wethouder Breeuwsma.