Op 16 februari maakten wij melding van het feit dat in de eerste weken van de maand meerdere inwoners van onze gemeenten zijn opgelicht door nepagenten.
Omdat deze vorm van criminaliteit zich vaak richt op de kwetsbaren uit de samenleving, besteden wij hier nogmaals aandacht aan.

De oplichters doen zich veelal voor als medewerker van een nutsbedrijf, gemeente of de politie.
Op deze slinkse manier verkrijgen zij geld of persoonlijke gegevens.
Onder andere in De Vijverhof in Nieuwkoop benaderden nepagenten enkele bewoners. Met een babbeltruc probeerden drie personen bij nietsvermoedende burgers binnen te komen. Ze deden zich voor als agenten in burger. Bij één bewoner kwam het drietal daadwerkelijk binnen en namen geld en sieraden weg.
Ook bij andere seniorencomplexen in Nieuwkoop en Ter Aar zijn ouderen benaderd door nepagenten.

Samen met de politie roept de gemeente al haar inwoners op om extra waakzaam te zijn. Wanneer iemand zich onverwacht aandient of wanneer er ongevraagde telefoontjes of berichten binnenkomen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn.
De oplichters maken vaak gebruik van verschillende trucjes om vertrouwen te wekken.
Bij de (telefonische) mededeling: ‘Niet schrikken, wij zijn van de politie,’; schrikt u juist. U denkt meteen dat er iets ergs is gebeurd en uw nieuwsgierigheid is gewekt. Soms staan er daarna inderdaad mensen voor de deur. Doe niet open, overleg eerst met familie of buren en zorg indien mogelijk dat u niet alleen bent.

Het kan ook zijn dat mensen zich melden met ‘gratis’ diensten of het claimen van onterecht te veel betaalde belastingen. Ga hier niet op in!
De gemeente werkt samen met de politie om de oplichters te achterhalen, maar de beste preventie blijft het alert zijn van de mensen zelf.

Enkele tips op een rijtje

  • Vraag altijd om identificatie van de persoon die aanbelt en neem contact op met het bedrijf of de instantie zelf om te controleren of er inderdaad iemand langs zou komen.
  • Geef nooit persoonlijke informatie of bankgegevens aan onbekenden, zelfs niet als ze zich als een betrouwbare instantie voordoen.
  • Twijfel je aan een telefoontje of e-mail? Hang op en bel het nummer van de organisatie zelf om dit na te gaan.
  • Waarschuw anderen in uw omgeving, vooral oudere en kwetsbare mensen, zodat ook zij op de hoogte zijn van de gevaren.

Bent u slachtoffer geworden van deze vorm van oplichting, neem dan direct contact op met de politie 0900 88 44 of als er acute hulp nodig is, 112.