Door de commotie rond het al dan niet verdwijnen van de salderingsregeling en het feit dat de consument moet gaan betalen voor de teruggeleverde stroom, staat de markt voor zonnepanelen momenteel maximaal onder druk. Uit cijfers die het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) onlangs bekend maakte, blijkt de groei van het aantal zonnepanelen in de gemeente Nieuwkoop stevig te stagneren.

Op 4314 woningen Nieuwkoopse woningen lagen eind vorig jaar zonnepanelen. Dat is 41,8 procent van alle eengezinswoningen en een stijging van 21,0 procent ten opzichte van eind 2022, zo meldt het AD. Waarbij het opvalt dat het grootste deel van deze stijging al halverwege het jaar was gerealiseerd. Op zich ook wel weer logisch omdat pas in de tweede helft van 2023 de onzekerheid rond genoemde regelingen begon.

Bron: CBS

Uit informatie, te vinden op de site van het CBS, blijkt dat de Nieuwkoopse zonnepanelen tezamen 18.357 kilowatt aan vermogen opbrengen. Dit staat gelijk aan 4,3 kilowatt per dak. Een jaar geleden leverde het gemiddelde zonnedak een vermogen van 4,1 kilowatt.