Rugpijn komt veel voor en een groot deel van de mensen krijgt er vroeg of laat een keer mee te maken. Er is steeds meer bewijs dat een actieve aanpak van rugklachten de beste resultaten oplevert.

Zwaar lichamelijk werk in ongunstige houdingen, zittend werk, weinig lichaamsbeweging of een verkeerde manier van omgaan met lichamelijke klachten kunnen lage rugklachten veroorzaken.Ook kan stress hierbij een rol spelen: mentale spanning heeft namelijk invloed op de manier waarop de spieren werken en hoe de rug beweegt. Het gevolg daarvan is dat er eerder een verkeerde beweging gemaakt wordt waarbij het ‘in de rug schiet’.
In de meeste gevallen gaat rugpijn vanzelf weer over. Ongeveer 80% van de rugklachten verdwijnt binnen enkele weken. Met rugpijn is het verstandig om, indien mogelijk, enigszins in beweging te blijven. Gaat de klacht niet over of komt het na een aantal weken toch weer terug, dan is het zinvol om hulp in te roepen van de fysio- of manueel therapeut.
Bij een bezoek aan de fysio- / manueeltherapeut wordt eerst, middels een intakegesprek, de klacht in kaart gebracht. Hierbij wordt een inventarisatie gemaakt welke factoren er allemaal een rol spelen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek, waarna de klacht verder bekeken / onderzocht wordt. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld en zal de therapeut uitleg geven over de klacht, prognose en factoren die van invloed zijn. Dit behandelplan is per individu anders om dat bij elke patiënt andere factoren meespelen.
De behandeling bestaat meestal uit een relatief korte periode waarin de rug weer soepel gemaakt wordt via manuele therapie en mobiliserende oefeningen. Vervolgens moeten de spieren hun werk weer op een ‘normale’ manier gaan doen om te voorkomen dat het opnieuw misgaat. Hiervoor zijn er speciale stabiliserende oefeningen, maar ook kracht- en conditietraining. Om klachten in de toekomst te voorkomen of te beperken is het van belang om daarna iets aan training en een actieve leefstijl te blijven doen.

Voor behandeling en training kunt u terecht bij ProMove, bewegen & gezondheid. In het team van zijn in totaal vijf manueel therapeuten en drie. sport fysiotherapeuten werkzaam

Meer weten:
– 0172-575261
info@promove.nu
– WhatsApp 06-57821791.
www.promove.nu