Op 6 februari sprak Herman Russchenberg over klimaatinterventie.
Voor de pauze vertelde hij hoe het klimaat is veranderd en waardoor dit wordt veroorzaakt. In het tweede deel van de lezing kwam aan de orde hoe we het klimaat kunnen beïnvloeden.

Het vuur van Prometheus leidde wereldwijd tot uitstoot van CO2. In 2024 overtroffen wij de opwarmingsgrens van 1,5 %. Het leidde tot extreme regenval, droogte, branden en stormen. Wat wij nu als extreem weer ervaren zal over tien tot vijftien jaar normaal zijn.

Volgens Russchenberg kunnen wij dit verminderen door verlaging van de uitstoot van CO2, overschakeling van gas op elektriciteit, opwekken van zonne-energie enzovoort. Dit gebeurt nog te weinig, maar de geesten zijn er rijp voor.

Met besturen van het model voor het klimaatsysteem moeten wij de oorzaken van de klimaatverandering verzwakken en ons aanpassen aan de gevolgen daarvan. Door klimaatbeïnvloeding moeten wij de energiebalans van de aarde herstellen. Dit vereist beheersing van de zonnestralen. Wolken spelen daarbij een essentiële rol. Regendruppels groeien om stofdeeltjes als bijvoorbeeld zeezout. Hoe meer druppels, hoe meer weerkaatsing van zonlicht en dus meer afkoeling. Met laboratorium-opstellingen wordt dit onderzocht.